Официално: „Мета“ е „екстремистка организация“ в Русия

Дневник

 

Технологичната компания „Мета“, собственик на социалните мрежи „Фейсбук“ и „Инстаграм“, е вписана в петък официално в списъка на екстремистките организации на руското правосъдно министерство.

Дейността на такива организации в Русия е забранена, банковите им сметки – замразени, а публичните власти нямат право да ги обслужват.

„Мета“ беше осъдена на две инстанции по искане на прокуратурата по закона за „За противодействие на екстремистката дейност“, съобщава руската информационна агенция „Интерфакс“.

Тя няма право на продажба на продукти на територията на Русия през „Фейсбук“ и „Инстаграм“. Дейността на двата социални канала беше ограничена още в началото на войната в Украйна.

Американската компания запазва услугата WhatsApp, тъй като тя не беше обект на съдебното решение, тъй като не разпространява публично информация, съобщава „Интерфакс“.

След началото на войната в Украйна Русия излезе на второ място в света по инсталирането на VPN приложения, чрез които потребителите на нейна територия се опитват да заобикалят забраните за ползването на социални мрежи и медии, които не са публично достъпни.

(Бел. ред. Кафене – Копейкин и неговите привърженици трябва да се откажат от Фейсбук, нали? Иначе, стават „чуждестранни агенти“, според самите тях)