Още един топ мениджър от газовия бранш е открит мъртъв в Санкт Петербург. Това е петият смъртен случай за шест месеца.

В предградията на Санкт Петербург е открито тялото на 61-годишния Юрий Воронов, ръководител на транспортната компания Astra Shipping, която се занимаваше с арктически договори за Газпром.

Според МК Воронов е намерен в басейна с куршум в главата. До трупа е открит травматичен пистолет "Гранд Пауър".

Съпругата на Воронов каза , че той е заминал за Ленинградска област на 1 юли и преди да замине е имал конфликт с бизнес партньори поради загуба на пари.

Moscow Says, позовавайки се на SPARK-Interfax, отбелязва , че Astra-Shipping е завършила 2020 г. със загуба от 95 милиона рубли, 2021 г. - 65 милиона рубли.

Това е петият смъртен случай за шест месеца, свързан с руската газова индустрия. През януари в къща близо до Санкт Петербург 60-годишният топ мениджър на Газпром Леонид Шулман, който преди това е работил в Газпром Трансгаз, се самоуби и остави предсмъртно писмо.

На 25 февруари в същото село е намерен мъртъв 61-годишният Александър Тюляков, заместник генерален директор на Единния сетълмент център на Газпром за корпоративна сигурност . Преди това той е бил заместник генерален директор по корпоративната сигурност и човешките ресурси в "Газпром трансгаз Санкт Петербург", който се занимава с износа и транспортирането на гориво до няколко руски региона. Полицията установи, че мъжът се е самоубил. До тялото му имаше бележка.

На 18 април бившият вицепрезидент на Газпромбанк Владислав Аваев, дъщеря му и съпругата му бяха намерени мъртви в Москва . Телата са намерени в апартамент на Университетски проспект - те са открити от роднина, който не може да се свърже с Аваеви няколко дни. Според предварителната версия на разследващите Аваев е застрелял с пистолет жена си и 13-годишната си дъщеря, след което се е самоубил. Полицаите са направили това заключение, тъй като оръжието е било в ръцете на Аваев. Вратата е била заключена отвътре, не са открити следи от присъствие на други лица в къщата по време на стрелбата. GSU TFR квалифицира инцидента по част 2 на чл. 105 от Наказателния кодекс - убийство на две или повече лица.

На 21 април бившият топ мениджър на Новатек Сергей Протосеня, съпругата и дъщеря му бяха намерени мъртви в Испания. Телата им са намерени в къща в село Лорет де Мар (провинция Жирона). Протосеня притежаваше състояние от 400 милиона евро и живееше във Франция. Семейството дойде в Испания за Великденските празници. Полицията разгледа версията, според която Протосеня може да убие жена си и дъщеря си и след това да се самоубие.

https://theins.ru/news/252861