Пак Евростат: българската икономика се възстановява 3 пъти по-бавно от европейската

На дъното сме по ръст на БВП за тримесечието юли - септември

 

Само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че докато "Европа и светът са в криза, българското производство расте", позовавайки се на част от данните на Евростат за индустриалното производство в Европа през септември, Евростат излезе с ново съобщение от днес - този път за икономическите резултати на Стария континент и отделните държави за последното тримесецие на 2020 г. 

И тези данни в сравнителна перспектива никак не са така обнадеждаващи, става ясно от графиките. 

 

 

Данните, огласени днес, показват, че за третото тримесечие на 2020 г. (юли-септември) ръстът на БВП в България в сравнение с предишното тримесечие е точно 4,3 на сто. В периода април-юни сме отчели отрицателни данни от 10,1% спрямо първата четвърт от годината. 

По този показател по-бавно се въстановява икономиката в само 2 от общо 22 държави в ЕС, Европейската икономическа зона и САЩ, за които са налични данни. 
Това са Литва - с ръст на БВП спрямо месеците април-юни от 3,7 на сто, и Финландия с ръст от 2,6 на сто. Швеция е с ръст от 4,3 процента, колкото България.

На фона на общата европейска картина българската икономика по показател БВП се възстановява около 3 пъти по-бавно от тази в страните от Еврозоната сумарно -  техният ръст е 12,6% при спад от предходното тримесечие от 11,8 на сто. За целия ЕС повишението на БВП е 11,6% при спад преди това от 11,4%. 

Прочитът на таблиците показва още, че ако през лятото динамиката на родния икономически растеж е била сходна със средноевропейската (спад с 10,1% при средно 11,4% спрямо първото тримесечие), сега бележим сериозно изоставане. 

Чехия например, която е една от сериозно засегнатите от коронавируса страни, отчита икономически растеж от 6,2%, Полша – 7,7%, Словакия – 11,7%, Унгария – 11,3%, Португалия - 13,3%, Австрия - 11,1, Белгия - 10,7, Германия – 8,2%. Двуцифрен е растежът за тримесечието  в много пострадали от пандемията страни като Италия - 16,1% ръст на БВП, Испания – 16,7%, Франция – 18,2%.

Данните на Великобритания, която още се води част от ЕС, са ръст от 15,5% за юли-септември при спад от 19,8% предишните три месеца. 

https://clubz.bg/node/106469?fbclid=IwAR1AdqO68rPxf5sVJIBcOXJ2Ve_5rwJC0s...