Пари за нещо временно или пари за нищо и някой

Интересно ли ви е как се провеждат търгове по обществени поръчки в наше време, кой и как печели тези търгове и защо толкова често почти едни и същи фирми са печеливши с малки изключения, ако тези изключения са свързани с тях фирми...Интересно ли ви е как се провеждат търгове по обществени поръчки в наше време, кой и как печели тези търгове и защо толкова често почти едни и същи фирми са печеливши с малки изключения, ако тези изключения са свързани с тях фирми...

Ако това ви интересува сте попаднали на вашето четиво.

Стара и позната мъдрост е, че където е текло, пак ще тече, а променена според условията в община Бургас, тази мъдрост би звучала като, където се е печелило, пак ще се печели и дори може и да се досетите кои печелят...

Печелят печелившите и техните паралелни структури, ако примерно са в едно голямо бизнес семейство като холдинг например.

Една фирма, която желае да сподели едни  бургаски 35 млн. лв. данъци (намалени впоследствие), отредени за поддръжка на бургаските улици, беше фирма-братче на „печелившата“ „Трейс-Бургас“?!! Старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ АД е от една майка с „Трейс-Бургас“ и те са част от „Трейс груп холдинг“. Дали такива трикове са приети при участие в обществени поръчки в ситуация, в която участват и двете ръце на едно и също тяло, но иначе уж са различни е май реторичен въпрос?! Като че ли  обаче тези хватки не са новост за управниците в Бургас...

Интересно ли ви е как се провеждат търгове по обществени поръчки в наше време, кой и как печели тези търгове и защо толкова често почти едни и същи фирми са печеливши с малки изключения, ако тези изключения са свързани с тях фирми...Когато преди два месеца писахме по тази тема ние от „Под лупа“ предрекохме, че с подадената оферта от старозагорското братче на „Трейс-Бургас“ не могат да се класират сред петте фирми спечелили търга и бяхме прави, нещо което може да се провери в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

С предложена цена от 476,50 лв. за тон плътен асфалт при дебелина на пласт от 4 см за площи от 20 до 100 кв.м за преасфалтирване на дупки, тази фирма се нареждаше твърдо на седмо място сред участничките. Другите параметри предложени по 12 показателя в офертата също бяха едни от най-скъпите.

Редно ли е да се попитаме защо участваха тогава в този конкурс по обществена поръчка?!

Може би, за да не спечелят или...

И ето я изненадата, която откриваме в сайта с обществени поръчки с възложител община Бургас по договор № 93-00-951 за рехабилитация на път ІV клас Бургас-Твърдица.

Обърнете внимание на точното заглавие на поръчката: „Рехабилитация път ІV клас BGS 1036 Бургас-Твърдица по язовирната стена на язовир „Мандра“ - от км 2+800 до км 4+400-временно решение“.

Интересно ли ви е как се провеждат търгове по обществени поръчки в наше време, кой и как печели тези търгове и защо толкова често почти едни и същи фирми са печеливши с малки изключения, ако тези изключения са свързани с тях фирми...Както всички знаем в България всяко временно решение е постоянно...

Колко ли пари може да струва подобно временно решение за 1 600 м рехабилитация?!

Хем рехабилитация, сиреч възстановяване, хем временно?!

Надникваме по-навътре в заданието на общинските специалисти и разбираме какво са имали предвид поне на хартия.

„І. Предмет на обществената поръчка 

Да се възстанови нарушената пътна настилката на участък от път IV клас BGS 1036 Бургас-Твърдица по язовирната стена на язовир „Мандра”- от км. 2+800 до км. 4+400. - от началото на насипната дига на язовир „ Мандра” с дължина 1600м  до края й – стоманобетоновия мост...

Възстановяването  включва:

1. Престъргване на  банкета от към сухия откос.

2.  Насипване с трошен камък за отводняване от към мокрия откос

3. Почистване и покриване с предпазни решетки на местата на барбаканите.

4. Фрезоване и основен  ремонт  на стара асфалтова настилка.

5. Локален ремонт и възстановяване на настилката  с конструкция за средно движение.

6. Полагане изравнителен пласт  биндер на отделни участъци където е необходимо.

7. Полагане на плътен асфалтобетон – от 4 до 6 см.

8. Полагане на неравности по пътя /гърбици / през 400 м. за намаляване на скоростта.“

Научаваме, че в понятието рехабилитация използвано от общинските специалисти са включени поне 8 операции.

Някои от тях са пожелателни „полагане на изравнителен пласт биндер на отделни участъци където е необходимо“. Интересно кой и как ще го прецени и изпълни... Това обаче струва едни пари, които ще се калкулират в сметката.

Ето и друга интересна фраза от поръчката: „Полагане на плътен асфалтобетон – от 4 до 6 см

Интересно ли ви е как се провеждат търгове по обществени поръчки в наше време, кой и как печели тези търгове и защо толкова често почти едни и същи фирми са печеливши с малки изключения, ако тези изключения са свързани с тях фирми...Кой може да уточни колко е дебел този слой, защото 2см слой асфалтобетон разлика на около 9 600 кв.м площ са  192 куб.м, за които да се асфалтират ще отидат около 403 тона асфалтобетон и средства за транспорт, полагане и т.н или около 52 000 лв.до 54 000 лв. грубичко пресметнато, при цена на тон плътен асфалтобетон с ДДС около 128 лв. за тон?!!

Не е лоша цифра, ако се спести от този допуск в заложената от общинските специалисти разлика от 2 см в дебелината на слоя плътен асфалтобетон.

Дали има доволни и благодарни?! А как ли ще се изразят и в какво благодарностите?!

Това да ви напомня на някое отрицателно обществено явление?!

Да обаче в Бургас всичко е чисто и снежнобяло и такива неща не били се случвали...

Разбира се, че има и други будещи размисъл параметри в тази поръчка, важно е обаче да запомните, че само от една непрецизирана фраза в подобен документ могат да се спестят вероятно около 52 000 до 54 000 лв. за едни 1 600 м рехабилитация на път?!

Прибавете към тях и 10% печалба заложена в офертата на печелившата фирма и се получава сума от 28 932 лв.

Прибавете и допълнителните разходи за труд около 100%, както и допълнителните разходи върху механизация от 40%, доставни складови разходи от 10% и смешната разценка за час труд от 3 лв. на час при което работникът би получил за нормален работен месец едни около 570 лв. на месец брутно възнаграждение и нека обобщим почти всичко.

Една сума от около 82 000 лв. може да се окаже нещо като печалба от изпълнението на тази обществена поръчка. Ако изпълнителят успее да докаже и извънредни разходи, то в поръчките обикновено има около 6% от тяхната обща стойност предвидена за подобни обстоятелства, а в случая това са 17 360 лв.?!

Питате ли се сега защо толкова се натискат отблизо и далеч фирми за обществени поръчки свързани с изграждането, рехабилитацията и ремонти на пътища и магистрали...

Чели ли сте Марио Пузо и запомнихте ли в онези романи за мафията, кой с какъв бизнес от тези „нови герои“ на нашето време се захващаше. Ще припомня само две дейности-събиране, обработка на боклук и строителство, включително и на пътища.

Ако не вярвате ще ви припомним едни факти публикувани в българските медии:

„Като фрапиращ пример от ДСБ дадоха турската фирма „Догуш еко“, която е изградила отсечката Карнобат - Бургас от магистрала „Тракия“ при спечелен търг за 45 844 000 евро, а са й изплатени 82 200 000 евро. По същия начин българската фирма „Джойнт венчър Рануей“ е спечелила търга за отсечката Оризово - Стара Загора за 48 263 000 евро, а до момента е получила над 80 млн. евро.

Ако това е вярно на ОЛАФ им се отваря сериозна работа по „анексите“.

Ако се чудите...във втория консорциум „Джойнт венчър Рануей“ основно са Трейс и Мостстрой.“

Така си пишат хората, нашите управници вероятно пък знаят и цялата истина, но дали и приятна...

Ще ви припомним и друга далавера, в която е въвлечена чрез т. нар. „специалисти“ столичната кметица Йорданка Фандъкова, която преди време обяви пред общинарите, че цената на уличните ремонти в столицата зависи не само от квадратурата на увредения участък, а и от дейностите, които се извършват.

„Нямаме цена за квадратен метър, която да е твърда“, посочи тя.

Кметицата все пак обявила, че цените варират от 23,66 лв. до над 85 лв. в зависимост от технологията, по която се изпълняват ремонтите.

Нека ви запознаем с фактите, а те са:

Един тон плътен асфалтобетон стига за покриване на около 10 кв. м площ със слой от 4 см дебелина.

Цената му е около 128 лв. за тон и за покритие на 1 кв.м са необходими около 100 кг за слой с дебелина 4 см, който приблизително струва 12,8 лв. с ДДС прибавете и разходи за фрезоване, почистване, битумиране, както и транспорт и полагане и вероятно ще получите цена за кв.м дупка при дълбочина 4 см от 18-20 лв.

Съотнесете тези данни с предложената цена от старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ от 476,50 лв. за тон асфалтобетон и ще получите вероятна цена от около 47,65 лв. за изкърпване на пътни и улични настилки с плътен асфалтобетон с дебелина 4 см с площ от 20 кв.м до 100 кв.м -(лв./ тон). Два пъти по-висока от минимално посочената цена за София?!

Нека сравним и още нещо. В офертата за търга, за който споменахме преди няколко месеца от фирма „Пи Ес Ай“ бяха посочили цена за доставка и полагане на асфалтови смеси за преасфалтиране на пътни и улични настилки- (лв./ тон), сумата от 738,38 лева.

Това означава по около 73,83 лв. за доставка, полагане на асфалтобетон за кв. м?!

Изведнъж само два месеца след този конкурс в друг конкурс е посочена цена, която е 3 пъти по-ниска и то при много повече строителни операции?!

Ако при тази цена от 738,38 лв. за тон при около 1210 тона асфалтобетон при слой с дебелина 6 см, цената би била 893 439 лева?!

Самата поръчка обаче струва общо 289 319,68 лв. с ДДС...

Нека попитаме нашите общински специалисти при тези цифри и сметки дали ще се получи качествен ремонт?

Дали цената е грешно определена или нещо друго?

Докога ще изтрае това временно решение на този участък от пътя?

Трябва ли винаги най-ниската по цена оферта да печели?

Правилно ли се изготвят условията и параметрите включени в различните обществени поръчки?

Не ни е приятно да се ровим в подобни казуси, но е видно, че през такива вероятно изтичат и общински пари и хората на Бургас трябва да изострят своето внимание.

Стотиците хиляди квадратни метра асфалт, бетон, плочки и т.н. отчетени от кметът на Бургас са нещо добро, но на каква цена са направени и дали са с нужното качество. Това е също важен въпрос в тези трудни времена.

Нека някой не мисли, че защитаваме нечии фирмени интереси, примерно на неуспяла в класирането по дадена обществена поръчка фирма, или се съмняваме в уменията и възможностите на фирма „Пи Ес Ай“, но за нас, както и за вас нашите читатели е важна истината. Ето и защо публикуваме подобни наши размисли, макар че и ние сме прозрели една истина, която Алеко Константинов е вложил в думите на Бай Ганьо записани в писмото му до неговия племенник Стойко в третия фейлетон от цикъла „Разни хора, разни идеали“:

„— Ти чувай какво ти казвам аз, запомни го хубаво, па сетне пак ще приказваме. С гюрултия гърло се не пълни. Защо и ти да не влезеш в болшинството като другите?

— Е че как да вляза бе, чичо, като не ме приемат...

— Подигравай се ти още... Не те приемат зер, не те приемат, защото си пощръклял, защото си башибозук... (Смей се ти колкото обичаш.) Я покротувай една-две годинки, та виж няма ли да те приемат. Защо се обаждаш, защо не си мълчиш; теб какво ти влиза в работата, че този бил подлец, па оня бил крадец, па Бяла Слатина туй, па 17 ноемврий онуй, па султанско благоволение нам-що-си, па търговски договор нам-какво-си... Твоя работа ли е това? Криво-право, мълчи си. Преструвай се, че нищо не виждаш, и кога да е, хората ще те оценят, ще видят, че си кротко момче, че си челяк за работа, ами как! Па спечелиш ли веднаж доверието — накриви си калпака: няма да усетиш даже как ще ти тръгне работата наред. Па да видиш тогава чест, да видиш почести... Сега, да се изискваше за това някакъв труд или някакъв кой знай какъв ум — хайде де; а пък то нищо бре, чедо, нищичко не се изисква: стига ти само да си посвиеш опашчицата и да гледаш на всичко през пръсти. Ама ще речеш: безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш — все едно, няма да оправиш света. Не е ли тъй?... Е защо тогава да дразниш и да се смразяваш със силните хора? Аз се чудя как ти досега не си разбрал тази философия! Ти видял ли си досега някого да прокопса с опозиция, а? И как не ти омръзна бре, синко, що чудо си изхабил... и за какво! За вятър...“

Сигурно е ясно защо и за какво пишем в „Под лупа“- за истината... Нищо лично!

„Под лупа“