Парламентът няма да изслуша Борисов за Турция

Депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха предложение на БСП за изслушване в Народното събрание на премиера Бойко Борисов за посещенията му в Турция и Германия.

БСП се аргументира с това, че Борисов трябва да обясни на депутатите какви въпроси са обсъждани на проведените срещи и какви позиции е заела страната ни по тях.

Борисов прие да бъде посредник на диалога между Анкара и Брюксел по време на разговори с турския си колега Бинали Йълдъръм. 

Той подкрепи също така либерализирането на визовия режим за турските граждани в шенгенското пространство срещу обещанието да спират мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. 

"Българският министър-председател създаде впечатление, че се ангажира с позицията на Турция: "Или визи, или бежанци", и че е своеобразен куриер на турската страна", каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов.

Предложението обаче бе подкрепено от 44 депутати, сред които най-много бяха тези от БСП и Патриотичния фронт. 

"Против" гласуваха 78 народни представители, а 30 бяха  "въздържал се".

Междувременно вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева защити Борисов, като обясни пред бТВ, че разговорите с турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган са били много важни за двустранните отношения.

Кунева определи като “злобни“ и “неверни“ твърденията, че Борисов е приел куриерски функции. 

"Това, че отиде в Германия веднага след разговорите в Турция, не оставя съмнение за ориентацията на България“, каза Кунева.

http://kafene.net/