Партизанска война на руска територия. Край Белгород падат хеликоптери, хората се евакуират

Жителите на руската област бягат, реват сирени, няма ток и интернет

Представители на Руския легион "Свобода за Русия" и на Руския доброволчески корпус (РДК)провеждат операция на терията на Белгородска област, Русия. Целта е да се създаде "зона за сигурност", която да защитава украинските цивилни граждани, съобщиха от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Малко след 16 часа Телеграм канала Baza съобщи, че МВР в Белгородска област е въвело план "Еделвайс". Обявено е общо събиране на служителите във всички полицейски управления в областта.

В 15:25 ч. легион "Свобода" обяви превземането на населения пункт Гора Подол.

"Легионът заедно с с РДК започна щурм на Грайворон, Белгородска област. Русия ще бъде свободна!", гласи съобщението.

Андрей Юсов от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната заяви, че операцията в Болградска област се извършва изключително от руски граждани.

 

"Да, днес Руският доброволчески корпус и легион "Свобода за Русия", състоящи се от руски граждани, започнаха операция за освобождаване на територии от Белгородска област от така режима на Путин и за отблъскване на врага с цел създаване на определена полоса за сигурност за защита на украинското цивилно население", каза Юсов.

Той добави, че разузнавателното управление засега няма да коментира директно плановете на тази операция, но "задачата и резултатът трябва да бъдат подобряване на сигурността и защита на украинското цивилно население от терористични атаки и елиминиране на терористични групи".

Освен това Юсов отбеляза, че информацията за жертвите в момента се уточнява.

"Единственото, което се знае, е, че представителите на РДК и "Легион свобода за Русия" отбелязват, че техните мерки не представляват заплаха за цивилните, мирните граждани, а целта е да се отдалечат терористичните групировки от границата и да се освободи територията от режима на Путин", каза говорителят на ГУР.

В коментар за "Хромадске" от разузнаването заявяват, че случващото се край Белгород е следствие от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Руските граждани, а именно силите на РДК и на Легиона, поеха отговорността за тези събития. Мисля, че всички можем само да поздравим решителните действия на опозиционно настроените руски граждани, които са готови за въоръжена борба срещу престъпния режим на Путин."

Междувременно руските канали в Телеграм публикуват нови версии за събитията край Белгород, например твърдят, че "украинските диверсанти" се опитват да се изтеглят на украинска територия.

"В момента се извършва прочистване на разпръснатите групи, които не са успели да се върнат на украинска територия. Според източници основната им цел са "снимки на руска територия", пишат руснаците.

В Белгородска област днес цари паника. В областния център реват сирени, образуваха се дълги колони от автомобили, опитващи се да се евакуират във вътрешността на Русия, има информации за свален руски хеликоптер Ми-8. В много от населените места в района няма ток и интернет връзка.

https://offnews.bg/sviat/partizanska-vojna-na-ruska-teritoria-kraj-belgo...