Петков увери, че българинът ще продължи да зарежда гориво на най-ниските цени в ЕС

След среща с представители на Българската петролна и газова асоциация премиерът Кирил Петков увери, че от бранша ще направят всичко възможно българският потребител да продължи се ползва от най-ниските цени на горивата в ЕС, въпреки скока на световните пазари.

Министър-председателят, както и финансовият министър Асен Василев неколкократно заявиха, че цените на горивата в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

Петков отбеляза още, че "ако е възможно при първи динамики в намаляваща посока", това трябва да "бъде отразено и при бензиностанциите, където хората пълнят своите автомобили".

"Следим как върви цената на едро, как върви цената на световните пазари и как върви цената на бензиностанциите. Следим по цялата линия на добавената стойност. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалба, те трябва да са минимално пазарни", коментира премиерът. 

По думите му диалогът между правителството и бизнеса, свързан с горивата, е много конструктивен. 

 

"Ако искаме цените да продължават да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българите, въпреки че цените на световните пазари се качват, да имат най-малък удар върху техните сметки, когато пълнят своите автомобили, диалогът трябва да продължава. Трябва да има конструктивни общи действия", подчерта Петков и заключи: "Пазарът е свободен, но това е световна криза, която трябва да минем заедно".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) също коментира ситуацията, като отбеляза, че периодът е тежък както за потребителите, така и за търговците. Затова според него нито един търговец не бива да си позволява надценки, които да не отговарят на нормите. 

Петков увери, че българинът ще продължи да зарежда гориво на най-ниските цени в ЕС | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg