Плевнелиев започва със силен фалстарт, но поне ще имаме цял мандат да се веселим

Новият президент Росен Плевнелиев  се закле и обеща да не пречи 

Росен Плевнелиев се закле с ръка на конституциятаС невиждана досега помпозност ГЕРБ организира мероприятието по клетвата на избрания за президент Росен Плевнелиев, само и само, за да го представи като значим!
Клетвата трябваше да отклони вниманието на гражданството след унизително "хитрото" поведение на премиера Бойко Борисов в Германия, както и от неспособността на властта да реагира адекватно на убийството на 17-годишната Мирослава, което бе разкрито от предполагаем заподозрян, „самопрострелял се” часове по-късно в присъствието на полицаи.
С изтъняло гласче, като че ли бе издишал часове наред балони за детски рожден ден с хелий, с пъргава подвижност, Плевнелиев излезе на трибуната на парламента и положи клетва, след което се наведе и целуна кръста като един Бенковски.

Кой отсъстваше от президентската клетва

Новият президент Росен ПлевнелиевНа клетвата липсваше вицепрезидентът Ангел Марин, обиден най-брутално от премиера Борисов.

Липсваше лидерът на ДПС Ахмед Доган и най-впечатляващо –липсваше съпругата на прясно избрания за президент!

Последната липсваше не по болест или други обективни причини. Така нареченият Протокол цяла сутрин обясняваше под път и над път, че не било задължително съпругата на избрания за президент да присъства на клетвата му! Обяснения, които в която и  държава по света биха предизвикали единствено смях...
Липсата на съпругата на Плевнелиев от деня, в който той положи клетва обезсмисли всичко, което той се напъна да обещае преди клетвата и след нея!
Как може да повярваме на един избран за президент на държавата, че ще изпълни какво ли не, след като показа, че не е в състояние да мотивира и убеди собствената си съпруга да присъства на клетвата му за държавен глава!
Как може да вярваме, че един избран за президент ще бъде в състояние да изпълни каквото и да било, след като собствената му съпруга и майка на децата му не уважи един от значимите дни в неговата биография?

Логореята, която убива всичко детско

Самият Плевнелиев в началото на първата си речРосен Плевнелиев се закле с ръка на конституцията след клетвата обеща „да не пречи”, след което наруши обещанието си и дръпна една 40-минутна реч, с която отегчи до смърт присъстващите в залата на парламента, някои от които не издържаха и напуснаха.

Публиката в залата се опитваше всячески да спре логореята на Плевнелиев с ръкопляскания, но той бе неудържим и нищо не бе в състояние да го накара да млъкне!
Според казаното от бившия министър на регионалното развитие на ГЕРБ вече в качеството му на вече заклел се президент, научихме, че от президентския си пост той щял да бъде: и министър на икономиката и енергетиката,  и министър на регионалното развитие, и министър на транспорта, и социален министър, и министър на земеделието, и министър на образованието, и министър на здравеопазването и какво ли още не...

Премиерът БорисовНеизвестно по какви причини Плевнелиев повтори няколко пъти за краен срок на политиката, която ще води в президентския си мандат – 2020 година?!

Ако приемем, че Плевнелиев прочете в речта си Платформата си за бъдещия мандат, то се надявам да се намери някой да му обясни, че такава Платформа трябваше да изчете Бойко Борисов след изборите 2009, а не той.
Някой спешно трябва да обясни на Плевнелиев, че той е вече държавен глава, а не фигура в изпълнителната власт.
Разликата в дългата тягостна реч, напомняща по-скоро на Платформа за управление на изпълнителна власт се съдържа в една дума
ПРА-ВО-МО-ЩИ-Я.

А това, че Плевнелиев избра да се представи в реч, напомняща по времетраене трите тома на „Война и мир” даде ясен знак, че в екипа му липсва човек за писане на речи, човек с нормално чувство за мярка.

От речта на Плевнелиев разбрахме, че

явно избраникът на ГЕРБ все още не се е справил с Конституцията и текстовете за правомощията на президент, където ясно е указано, че мандатът на държавния глава трае 5 години?
Явно новият български държавен глава е опериран от чувство за мярка, колчем му дадат думата.
Премиерът стоеше намръщен, защото на него поста на държавен глава му се размина.

Клетвата на Росен Плевнелиев

Ще припомня как ГЕРБ реши да издигне Росен Плевнелиев

за президент, за да стане ясно, че всичко, което се случи в деня на клетвата му е логично, закономерно и твърде поучително.

5 септември, bTV, предаването „Тази сутрин”

- само ден след като Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са представени за президентска двойка в разговор с водещите Анна Цолова и Виктор Николаев кандидатът за президент на ГЕРБ обяснява:

Росен Плевнелиев:... Аз имах разговор с премиера преди два месеца в колата, когато пътувахме...
... Премиерът беше много ясен и категоричен - идват избори, ние трябва да направим така, че всичко, което е започнато, да бъде продължено и разширено. Ти свърши много работа, ти си много полезен, но помисли, можеш още повече.
Водещ: И? Думата „президент” не я ли спомена?
Росен Плевнелиев: В този разговор ние имахме различни варианти. Имаше вариант кмет, имаше вариант премиер, имаше вариант президент. Самият премиер знаете, че умуваше много на тази тема.
Водещ: Може ли да ги уточните тези варианти? Какво значи „Имаше вариант премиер”?
Росен Плевнелиев: Не, не. Никога по никакъв начин ние не сме дискутирали в подробности. Но просто към този момент – преди два месеца, разбира се премиерът, партията и всички, които носят отговорност, в демокрацията все пак партиите са водещи. Те носят отговорността...
...................
Водеща: Включително в това време са обмисляли и Цветанов, обмисляли са и вариант кандидат-президент Бойко Борисов.
Росен Плевнелиев: И нека да кажа много ясно и категорично, че всъщност най-честен и най-почтен към вас е и самият премиер, който винаги ви разказва тези варианти – до последния момент мислех това, мислех онова. В крайна сметка това, което е важно, е, че самите ние с Маргарита Попова не само, че се чувстваме много добре подготвени, но и дълбоко вярваме, че това, което ще правим оттук нататък, е това, което вече правихме. За нас няма изненади.
..................
... Знаете, че аз никога не съм бил част и няма да бъда част от тези механизми на вземане на решение...
..................
Водеща: Кажете ни, след като дойде тази оферта там някъде на път за Перник, в която става ясно, че премиерът има намерение да променя позицията ви и то все нагоре и нагоре, какво каза съпругата ви, която в момента е в сянка? Ние не сме я виждали, не сме я чували, не сме виждали децата ви. Много въпроси натрупах, включително и този дали по време на кампанията ще ги видим и ще допуснете публиката до личния си живот. Но какво каза съпругата ви? Това означава край на бизнеса ви и основно занимание с политика.
Росен Плевнелиев: Моят личен живот ще остане настрани така, както в последните две години успях и съм благодарен на медиите за това. Моите деца трябва да продължават да тичат боси по тревата, а не да бъдат обградени от бодигардове.
Водещ: Обаче е стрес за всяко едно семейство, когато някой се впуска в такава надпревара. Това е факт. Затова Ани като съпруга ви пита за вашата съпруга. Тя беше ли против, колебаеше ли се дали няма да си счупите главата, образно казано, да имате време за семейството, да имате време свободно някакво?
Росен Плевнелиев: Така е. Стресът е голям. Но все пак ние минахме вече две години през това нещо. Работата за държавата поставя хората по един различен начин, разбира се под светлината на прожекторите. Съпругата ми ми гласува доверие досега поне три пъти. Тя ми роди три прекрасни деца. Надявам се да ми го гласува и за четвърти път...

 

Булка или кандидат за президент?

Месец и половина преди изборите все още не бе сигурна кандидатурата на ГЕРБ за бъдещ държавен глава.
Депутатът от ДПС Юнал Тасим каза в предаването "Неделя 150": „... Плевнелиев има сериозни лични качества, но в този състав, той просто е пета–шеста-осма цигулка. Той е просто функция на личните желания на правителството, така че е малко трудничко да се оцени този човек.”

Пресконференцията на ГЕРБЧак на 4 септември ГЕРБ реши да оповести името на своя кандидат. Обяснението на Борисов бе, че чакал ремонта на офиса на ГЕРБ да свърши, - въпреки че той не стъпи на откриването му.
Обяснението на Цветан Цветанов бе, че точно на 4 септември преди 10 години той се запознал с Бойко Борисов и затова на тази дата обявявали кандидатите си за държавен глава!
Два часа преди самото обявяване на кандидатурата на Плевнелиев, Борисов и Цветанов се съгласили той да е кандидатът им.
Минути преди пресконференцията по представянето, Борисов и Плевнелиев говорили на 4 очи, след което гардове на НСО отпрашили до дома на министъра, взели му костюм, риза, обувки и вратовръзка и ги отнесли светкавично в Бояна. Там, според в. „24 часа” Плевнелиев се облякъл и двамата се запътили към НДК.
До последния момент Борисов обяснявал, че все още се колебае между Плевнелиев и Цветан Цветанов, който също заслужавал много. В крайна сметка Борисов заключил, че вицето му е по-нужен в правителството, и така Плевнелиев се оказал кандидатът за президент, резервният вариант на ГЕРБ, нещо от рода на "Дупки пълним всякакви"!

Росен Плевнелиев - Бурна радост в прегръдките на Цветанов

Разказчето напомняше скрита камера или слаба комедия за булка, която в последния момент разбира, че ще се венчае за избраника си!
В пътуване по пътя за Перник Плевнелиев чул за първи път, че ще става президент, два часа преди пресконференцията му занесли дрехи и се преоблякъл – какво бе това? Компромис, унижение, резервен вариант, в който осмата цигулка внезапно се оказа първа?

Още за представянето на Росен Плевнелиев като кандидат на ГЕРБ

Борисов съжалява, че му се е разминало президентствотоНа 5 септември 2011 г. Борисов не пропусна да демонстрира самохвално-суетното и втръснало на всички обяснение: „Няма да крия, че много се дразнех, години наред, на ваште въпроси, щот на какъвто и пост да съм бил сте ме питали кога ще се кандидатирам за президент. И искам да ми върнете сега жеста – нареди на събралите се журналисти Борисов - и от днес нататъка да започнете да питате лидерите на другите партии за следващия президентски мандат, коя ще е тяхната кандидатура. Щот следващите президентски избори ГЕРБ ще има кандидат и това съм аз. И сега, всички вие ми го дължите, всички вие, които поне по 100 пъти всяка медия ми е задавала въпроса, да задавате на сини, червени, зелени виолетови... кой ще е кандидат президент!

Оказа се, че до последно ГЕРБ е обмислял решението:

„...Днеска в два часа, независимо, че имахме готовност, водихме последния разговор с Росен, за да му кажа окончателно, че той ще е нашия кандидат. Защото няма по-естествено, няма по-естествено от това, аз и днес да съм кандидат за президент. Главен секретар, кмет, премиер, лидер на партията, която е постигнала тези успехи, побеждавала е на тези избори...”
 – изброи Борисов част от работните си места, като пропусна времето, когато беше охрана на Тодор Живков и Симеон Борисов.
Много мъка се усещаше в гласа и очите на премиера, че не той е кандидатът, но категоричната забрана, която дошла отвън и отвисоко, за която „Хроники” писа преди време, се оказала решаваща...
на полагането на клетва ядът и разочарованието на Борисов бяха изписани на лицето му.

Неизвестно защо Цветанов, при представянето на Плевнелиев за кандидат за президент, изнесе биографични данни не за кандидатите, които предстоеше да бъдат представени, а за...премиера Борисов и неговите успехи в познатия стил с демонстрация на неясен изказ и непознаване на значението на думите в българския език. Предавам думите на Цв. Цветанов дословно:

„Искам да благодаря на всички български граждани в това, което правеше премиера Борисов като Главен секретар и всъщност беше най-одобрявания български политик, въпреки че поста, който заемаше не беше политически.
2005 година напусна Главния секретар като длъжност, и от 2005 година кандидатства на частичните избори на местен вот в София. Това, което успя да направи безапелационно на балотажа, резултат 70 на 30 срещу кандидат на БСП.
Всички тези, които повярваха, че нещо можем да направим е благодарение на авторитета, който имаше премиера Борисов. Всички слагаха името на премиера Борисов, че ще потърси израстване като президент, но той е отговорен човек и винаги го е заявявал, че когато е започнал даден мандат, той иска да го изкара, за да може да свърши това, за което хората са го избрали...”

В родния град на Плевнелиев също се намериха хора, които го помнят.

"Тука всички се гордеят с него, защото от малък е бил за пример момчето, в целия град каквото да се говори за него са все хубави неща... – заяви съгражданин на Плевнелиев - Бил е винаги за пример – винаги подстриган, ноктите – изчистени хубаво. После се вдигнаха в Благоевград. Татко му стана там инспектор в Благоевград и там завърши"
, разказа той.
"Никога не е правил бели!", категоричен бе Вангел Илчев, който е бил съученик на Плевнелиев и с нескрита гордост се похвали, че са седели на един чин в училище. "Винаги за пример са го давали! Винаги спретнат с изрязани нокти", спомни си той и побърза да ни обясни, че в онези години на това се е държало много.
„Винаги подстриган, с изчистени, изрязани нокти... никога не правил бели...” – за това ли избират някого за президент?
В родния град на Плевнелиев, ГЕРБ загуби изборите – все пак Цветан Цветанов не е слънце да огрее навсякъде!

Добър мениджър, брокер, или юрист, дипломат, международник?

altБаща на нацията, обединител, лице на нацията, лидер – Той е много нервеннито едно от тези понятия за поведение Плевнелиев НЕ Е. По това едва ли има спор. Засега.

Тихото, продължително говорене с клишета – не е качество на лидер, а само отегчава публиката.

Гледах как носят от двете страни и едвам крепят на церемонията на президентската клетва Патриарх Максим – поне към него Плевнелиев трябваше да прояви малко жал и да не рискува с протяжна реч да видим как Светейшеството се срутва! Слава Богу, разминахме се с нещастен случай на косъм!

Тепърва ще се наложи да пишем за избрания и вече заклел се президент Росен Плевнелиев. Едно не може да му се отрече – той знае чужди езици и няма да стои като премиера си в европейските институции самотен и мълчалив, сред държавници и еврочиновници.
Но познанието на чужди езици е характерно за много българи, далеч по-ерудирани от Плевнелиев, с далеч по-голяма компетентност в международната политика и дипломацията.
Или и той ще бъде поредният български политик от висок ранг, на когото задачите по поведението му да се спускат в готови решения от горе и от вън?

http://lubamanolova.info