Победобесието в Русия марширува към нови върховни пропасти

Иво Инджев

Тече поредното  “победобесие” в Русия на Путин, в която от близо 15 години насам изобретиха възторжения култ към трагичната съветска победа над Германия, довела до десетки милиони съветски жертви и демографски дисбаланс с огромен превес на жените над мъжете, продължаващ и в днешно време.

Жените са впрегнати да величаят постигната на ужасна цена победа по “специфичен начин”. Но те поне могат да бъдат заподозрени, че участват по своя воля в “победобесието”.

Децата просто ги дресират и превръщат в празничен атрибут на властта, която не може да се похвали с никакво руско постижение, освен с онази победа, удавила в реки от кръв врага – кръв, пролята не само от германците, но и в резултат на невиждани в историята репресии на съветския режим над собственото население.

На тази злоупотреба афектираните от руската агресивност украинци отговарят като преобличат шимпанзе във военна руска униформа и го кръщават на убития виден руски сепаратист в Донбас по прякор “Моторола”, прославил се като масов убиец.

Само в наказателните роти, хвърляни срещу немските окопи като пушечно месо и обстрелвани в гръб с картечници от специалните “заградителни отряди” на НКВД, са изпратени почти половин милион съветски затворници. Близо 160 000 граждани в униформа са разстреляни от трибунали по официални данни.

Не е чудно, че милиони са се предали на германците, голяма част от които воюват след това в рамките на Вермахта срещу сънародниците си. По този показател СССР няма равни с никоя друга страна, дала за армията на Хитлер войници повече от всички останали държави взети заедно.  

Давенето на врага в собствена кръв обаче се смята за нормално в СССР.

Маршал Жуков се хвали на американския генерал Айзенхауер как пехотата му е изпращана редовно да преминава през германските минни полета, за да ги разминира с краката си.  

Айзенхауер описва това откровение, направено от маршала по време на самолетен полет след края на войната.

Днес децата на Русия минават през военна дресировка и по неволя участват в победобесието. В рускоезичния интернет гъмжи от снимки, включително и като сравнение с нацистката практика да бъдат промивани идеологически мозъците на малки дечица.

Колко ли време ще отнеме на хората, облъчени от това победобесие? Кога ли ще се събудят и ще установят, че са натикани в един “руски свят” на омразата към целия свят и на фалшивия патос към великата съветска хетакомба, за чиято трагичност би трябвало да се поиска сметката на онези, които не само разпалват войната заедно с Хитлер, но и я водят така, че се състезават с чуждия враг кой повече жители на СССР да избие.