Повдигат обвинения на капитана на „Вера Су“ и на втория му помощник

Повдигат обвинения на капитана на „Вера Су“ и на втория му помощник | Закон и ред | Tribune.bg

Те могат да получат от 5 до 15 години лишаване от свобода

24 часа след като бяха евакуирани от кораба „Вера Су“ 7 от 9 души от екипажа вече са разпитани пред съдия. Капитанът и вторият помощник-капитан ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Те ще бъдат обвинени по член 340 (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) Който повреди подвижен железопътен състав или железен път, въздухоплавателно средство, автомобил, електротранспортно средство (тролейбус, трамвай и други такива, предназначени за масов превоз) или съоръжения, или принадлежности към тях, тунел, мост или подпорна стена по пътищата, или повреди или допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Останалите моряци са разпитани и няма да бъде взето никакво отношение към тях.

В петък ще им бъде извършена митническа проверка, казаха от прокуратурата в Добрич. Пристигат и следователи от Националната следствена служба, които да продължат разследването на случая.

До 72 часа внасяме искането за постоянно задържане, съдът какво ще реши - това е друга работа, заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев. Той каза, че корабният дневник, трудовите договори на екипажа и 46 сертификатите, касаещи товарът, са предадени лично от капитана.

Бухчев подчерта, че разследващите имат насоки каква е причината за произшествието, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро става дума за човешка грешка, каза още той.