Повечето българи са готови да се откажат от свободите си

Коя от следните форми на управление е по-подходяща за вашата страна: Либерална демокрация с редовни избори и многопартийна система (в синьо) или Силен и решителен лидер, който не бива да се интересува от парламента или избори (в щрихи).

Мнозинството българи предпочитат авторитарен режим пред либерална демокрация. Повечето са готови и да се откажат от свободата на словото или на движението в замяна на финансова изгода, повече сигурност в страната или защита на традиционните ценности в страната.

Това показва проучване на 10 държави в Централна и Източна Европа на базирания в Братислава институт GLOBSEC. Той работи в областта на киберсигурността, отбраната, демокрацията и енергийната сигурност и устойчивост.

Подкрепата за либералната демокрация не е категорична в целия регион – само в пет от 10 държави тя надминава 50%. Най-висока е в Австрия – 82%, а най-ниска – в България (35%).

„В България отсъствието на вътрешна и консолидирана демократична нагласа води до възприятия, според които недостатъците на българската демократична система могат да бъдат поправени с автократични мерки. Подобни рефлекси могат отчасти да бъдат обяснени и културно – предвид наследството на автократичното управлениe, но и емпирично – българите не успяха да усетят ползите на демократичната система, включително върховенство на закона и равнопоставеност при разпределянето на обществените блага. Според „Евростат“ България е с най-високата степен на неравенство в доходите сред 16-те страни, присъединили се към ЕС от Източна Европа“, заявяват от ЦИД в доклада.

Индекс на удовлетворение от системата на управление в страната, основан на 11 въпроса. Показател от 100 единици е максимална удовлетвореност, минус 100 единици е пълно разочарование.Индекс на удовлетворение от системата на управление в страната, основан на 11 въпроса. Показател от 100 единици е максимална удовлетвореност, минус 100 единици е пълно разочарование.

Дял на смятащите, че който и да управлява, нищо няма да се промени.Дял на смятащите, че който и да управлява, нищо няма да се промени.

Дял на вярващите, че олигарси и групи с финансови интереси силно влияят на решенията на правителството.Дял на вярващите, че олигарси и групи с финансови интереси силно влияят на решенията на правителството.

Като цяло доволни от живота си (тъмно синьо) и от това как функционира демокрацията в страната им.Като цяло доволни от живота си (тъмно синьо) и от това как функционира демокрацията в страната им.

Като цяло биха се отказали от права и свободи (да пътуват или говорят свободно) в името на (от ляво, надясно) финансова изгода, повече сигурност в страната, защита на традиционните ценности в страната.Като цяло биха се отказали от права и свободи (да пътуват или говорят свободно) в името на (от ляво, надясно) финансова изгода, повече сигурност в страната, защита на традиционните ценности в страната.

<img src="https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4082367.jpg&quot; alt="Лично вие смятате ли, че някоя от следните групи или държави застрашава ценностите и идентичността ви? (дял на отговорилите с "Да").<br />
Лично вие смятате ли, че някоя от следните групи или държави застрашава ценностите и идентичността ви? (дял на отговорилите с „Да“).
Легенда: Западните общества и техният начин на живот (светлосиньо), Европейският съюз (жълто), САЩ (тъмносиньо).

Ето какви са основните изводи:

– само при австрийците, естонците и чехите доволните от управлението са повече от недоволните.

– 70% от жителите на региона смятат, че богатите и близките до елита имат преимущество в обществото.

– мнозинството респоденти не вярват, че ценностите им са застрашени от Запада (само 28% средно.) Това обаче не важи за българите – според 34% западните общества застрашават начина им на живот, според 31% това прави ЕС, а според 43% – САЩ.

– само 44% от хората в региона вярват на медиите.

„Недоволството от системата често върви ръка за ръка с усещане за безсилие и наблюдение на системно фаворизиране на богатите и свързаните с елита.“


 Катарина Клингова, 

изследовател в GLOBSEC

– хората, които вярват на конспиративните теории и дезинформация, са по-склонни да предпочитат лидер със силна ръка и да се откажат от свободите си в замяна на социални и финансови изгоди.

– словаците и българите са най-склонни да вярват на конспиративни теории и дезинформация. Авторите на доклада благодарят за предоставяне на данни и интерпретирането им на редица институти от Източна Европа, включително на Румена Филипова и Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в София.