Подсъдим яхна “Паркинги и гаражи”

Подсъдим стана шеф на   отдел „Кратковременно платено паркиране“ в общинската фирма „Паркиране и мобилност“, показва разследване на „Всеки ден“. Бившият началник на сектор „Вътрешна сигурност“ във Военна полиция майор Красен Фенеров е осъден от две инстанции за притежание на различни взривни вещества – тротил, боеприпаси, димна шашка и др. Наказанието му е две години затвор условно. Срещу Фенеров е повдигнато и обвинение по друго дело – за незаконно подслушване на негов началник.

На новата си работа Фенеров май не се е отказал от старите си навици. Негови подчинени се оплакват в отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова, двата профсъюза, Главната инспекция по труда, че са следени и подслушвани с цел контрол и сплашване. Според тях майорът се държал невероятно арогантно и непрекъснато заплашвал служителите. Те си обясняват поведението му с неговия стремеж за власт и по-висок пост. Държал се с персонала като с роби.

Фенеров е назначен в „Паркиране и мобилност“ през януари т. г. Заплатата му е 1400 лева. Фирмата става спасение за бившия военен, след като през ноември 2010 г. майор Фенеров е задържан при операция на ДАНС под ръководството на Военно-окръжната прокуратура. Обвинението е, че противозаконно е монтирал в стаята на свой началник подслушвателни устройства и ги използвал. При направения обиск в дома му били отрити незаконно притежавани взривни вещества и боеприпаси. Заради разследването майорът е освободен от Военна полиция, но не остава задълго на улицата. Приютява го шефът на „Паркиране и мобилност“ Марчело Доковски, който загина при пожар в дома си в края на юни т. г.

Усещането за това, че общинската фирма е казарма като тези отпреди 10 ноември 1989 г., се подсилва и от факта, че там на ръководни длъжности са приютени няколко пенсионери от армията. Това са Емил Запрянов, Венцислав Линков, Румен Донински, Румен Добрев, Ангел Тотев, Петър Петров, Цветан Ангелов. Заплатите на МО кадрите и останалите шефове варират от 1200 до над 2000 лева.

В жалба редови служител твърди, че специалистите от „Паркиране и мобилност“, работили дългогодишно по концепция на фирмата за паркиране, не са никакви експерти, а „изкукуригали пенсионирани военни, които са способни само и единствено да си събуват и обуват зелените чорапи със заплата от по 2000 лева, допълнителни финансови и материални придобивки и привилегията да управляват служебни автомобили, като ги използват не по предназначение“.

Според отчета на „Паркиране и мобилност“ приходите в дружеството са 15 млн. лв., а разходите – 12 млн. лв. за миналата година. Печалбата е едва 3 млн. лева за година, т. е. предприятието всъщност работи само за да се издържа. Това означава, че повече от половината от паркоместата в синята зона трябва постоянно да са празни. А както всички софиянци знаят, място в нея трудно се намира.

6 милиона лева от разходите на фирмата са само за заплати и осигуровки на служителите, показват документите. Отделно перо са суровините, материалите, външните услуги и амортизационните отчисления. Само на СДВР „Паркинги и мобилност“ е платило над 1 милион лева. Освен това общинското дружество дължи на Националната агенция по приходите (НАП) близо 400 000 лева. На фона на скромните печалби дружеството е предвидило странен разход.

Близо 2 млн. лв. ще отидат за озеленяване на синята зона и изграждане на пешеходни тротоарни площи. За колчета и маркировка в местата за платено паркиране се предвиждат между 500 хил. и 1 млн. лева без ДДС. Приходите на фирмата със сигурност щяха да бъдат по-големи, ако не се правеха километрични списъци за служебно освобождаване на вдигнати с паяк коли.

„Всеки ден“ разполага със списък на 529 автомобила, които вероятно са само част от странната практика на шефовете да „опрощават“ грехове на избрани шофьори. Само от този списък фирмата е изгубила над 70 хил. лв. Изброени са автомобили, натрупали по над 3000 лева сметки, защото не са потърсени по няколко месеца. От освобождаването им общината губи огромни средства.

vsekiden.com