Позлатяваме боклука и пълним джобчета с високи такси

bokluci_v_burgas_do_kiril_metodiiЗа далаверата с боклука е писано много. Ненапразно мафията по цял свят си изкарва добри доходи от този бизнес. Помни Неапол! Виж България... Ако не вярвате, вижте и научете нещо за Бургас и Бургаски регион. Може и да не намирисва приятно, но тук в „най-добрия град за живеене“ в България местните властници си осигуриха доходи и пиар за цели 25 години напред, разбира се, ако тогава все още Българийката съществува.

 

България е страна на боклуците... Да ме извиняват разните му там националисти и псевдопатриоти, какъвто и аз съм бил някога. Не съм прогледнал вчера и виждам, че това е така. Дори една национална телевизия съгради пиар кампания върху този факт. Боклуците, ония обикновените са навсякъде и да ти ги събират и извозват струва скъпо и това го знаят дори и футболистите на ЦСКА, чийто фен съм понякога.

Дори не говоря за ония боклуци в една сграда в центъра на един голям град, където съединението на интересите правело силата- сиреч властта...

В една пък друга голяма сграда с колони отпред, над която прелитат гларуси, също знаят за тази далавера и работят здраво, просто не спят и мислят ли, мислят за интересите си и тези на гражданите, които като едно стадо проблейват отвреме-навреме за някой проблем в тази област. Примерно, че им идва нанагорнище да плащат такива високи такси за т. нар. битови отпадъци, а на фирмаджите просто им е писнало, защото за тях таксите са най-високи в България... Ама то и по друг начин не може, защото Бургас е „най-добрият град за живеене“...

Ако не вярвате на този факт, ще ви предложа други факти в цифри и на тях се надявам да повярвате.

От времето на екскмета Йоан Костадинов таксите за битови отпадъци, които събира община Бургас, са се увеличили 2,11 пъти?! Така е през щедрото управление на кмета Димитър Николов  и през 2010 г. Не се лъжете, че Бургас е станал по-населен или че има повече работни места оттогава... Няма и повече пари за разходи и не се изхвърлят повече боклуци, но таксата расте и вероятно ще продължава да расте след новите придобивки и съюзи за боклуците в Бургаски регион.

Анализирай това:

Приходи от такса - битови отпадъци в община Бургас:

2006 г. - 8 886 095 лв.

2007 г. - 12 753 374 лв.

2008 г. - 8 751 194 лв.

2009 г. - 17 892 546 лв.

2010 г. - 18 809 619 лв.

2011 г. - 15 473 875 лв.

 Или общо за мандата на общинското управление на ГЕРБ и Димитър Николов са събрани:

73 680 608 лева от такса - битови отпадъци?!

Само за 2011 г. процентът на предвидените в общинския бюджет приходи от такса - битови отпадъци представлява 22,4 % от всички общински приходи, което не е малко, но пусто човешко око ненаситно, лесно не се задоволява, подобно на мераците на нашите гербави управници.

Разбира се, че има и други трески за дялане в община Бургас и ние писахме за тях.

Бургас е един от градовете, където този основен конституционен принцип: „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ Записан в Конституция на Република България, чл. 6. не само че не се спазва, ами най-драстично се нарушава. И то не с друго, а с прословутата такса-смет, която от години се явява втори имуществен данък, абсолютно незаконно. Защото се получава така, че богатите (дори и не богатите, ами просто притежаващи по-атрактивни недвижими имоти) плащат по-висока такса-смет, отколкото други. Макар и да не произвеждат боклук.

Група граждани от Бургас заведе дело срещу общината именно заради нарушението на този конституционен принцип. Гражданската инициатива под наименованието „Справедливост” атакува в съда начина на събиране на такса-смет не само в Бургас, а и в големите градове – София, Варна, Шумен. Според тях незаконността се крие във факта, че таксата-смет се определя на базата на данъчна оценка, т.е. на база имущественото състояние на човека. А според Конституцията всички са равни и подлежат на еднакво третиране от закона, изтъкват атакуващите.

Такса-смет в Бургас е една от най-високите в цялата страна, макар общината да излиза с елегантния финт, че не вдига данъка, тъй като промилите си остават едни и същи. За недвижимите имоти промилът е 1. На пръв поглед не изглежда никак много. На практика обаче, в последните три години таксата-смет се е увеличила драстично, защото драстично е вдигната данъчната оценка на имота.

Бургаските фирми плащат най-висока такса-смет. В София промилите са 10, като доскоро са били 12, но са намалени с решение на общинския съвет. В Пловдив промилите са 5,5. Приблизително същата е таксата и във Варна. В Царево, Несебър, Приморско, Поморие – също курортни общини в Бургаска област, промилите за фирмите никъде не надвишават 10.

Ето го и новото свързано с тази тема съобщено ни в официалния сайт на община Бургас, което си е и вид предизборна реклама за ГЕРБ и кандидата за втори кметски мандат Димитър Николов:

Бургаски регион реши проблема с боклука за 25 години напред

четвъртък, 25 август 2011

Автор: Стефан Минчев

„В Бургас бе подписан договор за финансиране на проектно предложение №DIR-5102118-1-22 "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас", одобрено по процедура №BG161PO005/10/2.10/05/18, приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци" на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

Партньори по него са общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец, Сунгурларе и Сдружение за управление на отпадъците - Регион Бургас.

Общият бюджет на проекта е 43 231 121.10 лв. Тези средства ще послужат за:

- Проектиране и изграждане на 1-ва клетка от регионално депо Братово.

- Монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци.

- Изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита.

- Изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях.

- Доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионално депо "Братово - Запад", претоварна станция за отпадъци - Несебър и претоварна станция за отпадъци - Карнобат.

Договорът бе подписан от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на община Бургас Димитър Николов. Проектът бе подготвен от община Бургас - заради високия й административен капацитет и доказани резултати при усвояване на еврофондовете.“

От това съобщение разбираме, че примерно завод за боклук няма да има, а цената на проекта ще е горе-долу колкото за един такъв завод, както примерно този край Варна. Ако не вярвате, прочетете:

„Пробно пускане на инсталацията на новия завод, който ще преработва сметта на Варна, бе извършено днес. Заводът за преработка на твърди битови отпадъци е направен по германски лиценз. Инвестицията е около 50 милиона лева, обясни изпълнителният директор на "Екоинвест асетс" АД Добромир Петров. Капацитетът на инсталацията е 50 тона на час. По изчисления на екоспециалистите ежедневно Варна генерира между 300 и 390 тона боклук. Според Петров заводът може да поеме сметта не само на малките общини в региона, но и на по-голямата част от Североизточна България.“

economynews.bg

В тази връзка чета коментар, който изразява и моето мнение:

„Какви са тия цени за една дупка не зная, но ако така се усвояват, тези еврофондове няма да стигнат за нищо.Ех, защо не съм кмет или министър на екологията?! Казваха, че Чакъров бил краднал, а то се оказа, че депата са печатница за пари, независимо кой е на власт.“

Всъщност това е далаверката, на фона на европейското и т.н.

Да, обаче кметът Николов казва това в пиар смисъл, но важното забравя - онова, което има приятен шум за ушите и пълни джобчетата дори и на братски фирми, които припечелват по милион за прибутване на отпадъците...

"Казвам честито на всички колеги - кметове от региона, защото решихме проблема с боклука за 25 години напред. За туристически регион като нашия новата система за управление на отпадъците е не само нужна и полезна придобивка, а и белег на европейска култура. Капацитетът на старото депо скоро ще се изчерпи. Започваме паралелно да го затваряме и рекултивираме", каза кметът Николов.

Естествено за подобни мероприятия и то точно преди избори при подписването на договора в заседателната зала на община Бургас присъствали и зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-кметът на община Бургас Атанаска Николова, областният управител Константин Гребенаров, председателят на Общински съвет - Бургас Снежина Маджарова, директорът на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев и народните представители, разбира се, от ГЕРБ Димитър Бойчев, Галина Милева и Иван Алексиев. Те, другите от другите партии не са европейци, вероятно и не им се полага...

След  подписването на договора в Бургас миналата седмица договорените евросредства за отпадъци достигнаха 450 млн. лв. Бюджетът за отпадъци обаче е 717 млн. лв. Парадоксално е, че „отличниците“ на ГЕРБ са усвоили едва 11 млн. лв., като над 8 млн. лв. от тях са отишли за подготовката на инвестиционни проекти за изграждането на депа.

Точно боклуците са един от секторите, по които България изостава сериозно и не изпълнява поетите ангажименти към Европейския съюз, защото не е изградила необходимите модерни депа. По тази причина срещу страната ни тече наказателна процедура, но всичко си тече европейско и след време може да се събудим след изборите през 2012 г. отново с нови и по-високи цени. Може би, защото ни се е повишил жизненият стандарт, но за боклуците, не и за друго...

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ