Познато от Аушвиц: Кутия с изтръгнати златни коронки и килия за мъчения открити в освободеното Писки Радкивски

Жестоки следи от зверства, извършвани от руските окупационни войски в освободеното село Писки-Радкивски на границата между Харковска и Донецка област на брега на река Оскил са открили разследващите от Следственото управление на Главното управление на националната полиция на Украйна за Харковска област, съобщи началникът на следователите Сергей Болвинов.

След освобождаването на селото в рамките на контранастъпателната операция на ВСУ в Харковска област с участието на местните и след разпит на колаборантите на руските окупационни власти е било открито помещение за екзекуции, в което руснаците са издевателствали над своите пленници, изтръгнали са им златните зъбни коронки и мостове и са ги закопавали живи в ями, твърди Болвинов. Мястото за руските инквизиции е било уредено в една от къщите в Писки-Радкивски.

„Съседите са чували писъци оттам през цялото време“ – разказва полицаят. След деокупацията, както наричат в Украйна освобождаването на завзетите от руската армия селища, украинските власти започнали да събират доказателства за руски военни престъпления. Към полицията се обърнали местни жители, които съобщили, че в мазето на една от къщите са затворени местни жители, украински чиновници и пленници от ВСУ.

При оглед на мястото, използвано за мъчения и убийства на украинци, са открити смразяващи находки. В стаята за екзекуция е имало изкуствен пенис - вибратор, пластмасова кутия с голям брой златни коронки и протези, жици, въжета и лист, съдържащ протокол от разпит на единия от задържаните. Украинските власти вече са установили самоличността на жертвите на руските издевателства. Изобретателността за мъченията е била безгранична. Открит е противогаз, чиято тръба свършва в торба, където са палени хартии и късчета дърво, а пленникът е трябвало да вдишва пушека – практики, както и тази с изтръгването на златото от устата на пленниците, познати от зверствата на нацистите в Аушвиц и други подобни лагери по време на Втората световна война.

Разследващите и прокурорите работят за установяване на всички факти и данни за осъществени екзекуции и мъчения, съобщи Сергей Болвинов. Междувременно националната полиция откри и второ помещение за изтезания в същото село, в което също са държани и екзекутирани пленници и арестанти.