Политическата мафия и мутренският манталитет виновни за случая в Катуница


Ромите е крайно време да бъдат сложени намясто и законите за тях да бъдат същите, каквито са за българите

 

Етническо напрежение. Клечка кибрит до буре с барут. Такива стряскащи заглавия се появиха в медиите след трагедията в Катуница и в известна степен авторите им имаха право. По-важна обаче е истината за тази трагедия и нейните причини, а тя както всяка истина е много проста. Политическото безхаберие и безпринципност, политическата мафия, сраснала се с организираната престъпност, и мутренският манталитет са виновни за трагичния случай в Катуница. И в този случай са оплетени повечето политически партии, които от години разчитат на циганските гласове по време на избори, както и местни криминално проявени мутри, които се зоват цар, принц, барон или просто по прякори.

Политическата мафия и мутренският манталитет виновни за случая в КатуницаНаред с тях в тази нечистоплътна, но хомогенна смес са и държавни изпълнителни органи като вероятните заподозрени от прокуратура, полиция , съд, данъчни, както и местните властници от общините. Това е простата, но неприятна за нас, обикновените хора истина, която се възприема и много сериозно от нашите европейски партньори от ЕС и една от причините да не сме приети радушно в Шенген.

Цар Киро посочи политическите си покровители

“Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга”, казва Величеството. И съвсем простодушно дообяснява: “Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд… Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение “Единство”.

Политическата мафия и мутренският манталитет виновни за случая в КатуницаЩе подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им”.

Явор Гечев -лидер на младежката организация на БСП,  в свое изказване насочва към другата възможна връзка с този трагичен инцидент.

“Ангел (прегазеният в събота с бус 19-годишен младеж от Катуница – б.р.) бе един от нас, бе наш приятел, един от групата млади хора в с. Катуница, които искаха да живеят в собственото си населено място, да работят там и да бъдат сред приятелите си. Бе съратник на Младежкото обединение и участваше в редица акции, бе честен и открит”, заявява Явор Гечев.

Потвърждението за съучастие в проблема бяха открити и в краткото му интервю, свързано с намерените документи в опожарената къща на цар Киро, излъчено в репортаж по БНТ :

БСП предаде документи за Рашков в прокуратурата

„Младежката организация на БСП предаде в прокуратурата стотици страници, за които твърдят, че са намерени близо до една от къщите на семейството на Кирил Рашков. Според младите социалисти в тях се съдържат данни за незаконни действия на известния като Цар Киро и фамилията му. От държавното обвинение казаха за "По света и у нас", че тепърва ще се запознават с донесените им материали и компетентната прокуратура ще прецени какво да се предприеме.

Политическата мафия и мутренският манталитет виновни за случая в КатуницаСлед като предаде документите на заместник-главния прокурор Камен Ситнилски, шефът на младите социалисти Явор Гечев се появи сам и обясни, че момчетата, които са ги намерили, се страхуват и затова няма да ги видим или да научим имената им. 

Явор Гечев: - Документите са намерени вчера, нямало охрана пред къщата - всеки влиза излази там, където хора влизали изнесли дрехи обувки, акордеон.

Според Гечев става въпрос за над 500 страници с разнообразно съдържание: сигнали срещу Рашков, които вероятно не са стигнали до предназначението си, документи за придобиване на дялове от банки, записи на заповеди.

Ето и мнението на партийният лидер на БСП включен в предаването на БНТ :

Сергей Станишев - лидер на БСП: -Какъв криминален случай ?! Това е политически проблем, огромен социален проблем , на доверието в държавността. Хората не чувстват силна държава, която може да ги защити и се стига до протести, които прерастват в безредици.“

Разказа на бащата на убитият Ангел потвърждава тезата

"Напълно целенасочено внуците на Цар Киро убиха сина ми. Като се зададе бусът,

нгел ми вика: "Татко, сигурно бият пак някого от нашите." А онзи, като ни видя, се

засили чак от другия край на пътя, мина през затревения остров и закова пред нас.

Синът ми се изправи пред него и вика: Спри се, бе, къде отиваш? А оня запали буса и го

бутна, а после бавничко, бавничко мина върху него."

Това разказва бащата на убития Ангел - Атанас Петров, в интервю пред  в. "24 часа" .

"Аз видях, че ще го смачка и се развиках, тропах по кабината: "Спри се, бе, спри се, бе,

спри се, мачкаш ми детето!?". Онзи го прекара под буса и го влачи 20 метра".

"Една камара цигани бяха", казва Петров за хората в буса. На въпрос защо са нападнали сина му, отговаря, че причината е ясна на всички в селото. "Внуците на Киро гледат, че дядо им купува гласове, политици. И малките си мислят, че са недосегаеми. Деребействат тук от години. Не работят, а само далавери. Говори се за джебчийство, наркотици."

Версията на Кирил Рашков оповестена в интервюто му за в.“ 24 часа“ за събитията в Катуница е, че това е „смъртен случай от небрежност“: „Защо го изкарвате убийство? Цялата работа е, че тия хора са от една листа за изборите, а ние сме от друга. Идват при нас да питат и да натискат за гласове. Нападат нашите хора, те тръгват да бягат и в паниката смазват това момче.Сега твърдят, че сме го били убили".

Политическата мафия и мутренският манталитет виновни за случая в Катуница"Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд... Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение "Единство". Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им", твърди Кирил Рашков.

Някои подробности за политическата ориентация на клана Рашкови

Според публикации в медиите като ромска се определя партията: "Свободна България". Учредена е на 26 август 1996 година. Регистрацията е обнародвана в "Държавен вестник" от 21 март 1997 година.Председател е Ангел Рашков, почетен председател - Кирил Рашков. На местните избори през 1999 г. партията печели 98 места за кметове и съветници. Заедно с Партия за социални и демократични промени партията "Свободна България" участва в парламентарните избори на 17 юни 2001 г. в коалиция "Национално обединение "Цар Киро".

Получава 27 636 гласа - 0.60 процента от гласовете на избирателите.

Както се вижда, на ромския цар и на сина му, наричан принц Ангел, вземането и даването с политиката не е чуждо, дори техните партии и коалиции имат успехи в отделни политически кампании през годините.

Обаче дори и политици и бизнесмени за тях делата наричани „циганска работа“ май не са чужди и това го доказват публикуваните отчети на Сметната палата в периода 2001 – 2005 г., когато ромската партия „Свободна България“ си прави нещата като политическа свободия и не подава според закона нужните отчети по приходите и разходите в Сметната палата.

Каквито са делата им  свързани с данъчните и останалите институции, такива са те и в партията им.

Ето и доказателствата:

СПИСЪК

на политическите партии, които не са представили отчети за приходите и разходите за 2001 г в Сметната палата:

134. Партия “Свободна България”, с представляващ партията Ангел Рашков

СПИСЪК

на политическите партии, които не са представили отчети за приходите и разходите за 2002 г. в Сметната палата:

161. Партия “Свободна България”, с представляващ партията Ангел Рашков

СПИСЪК

на политическите партии, които не са представили отчети за приходите и разходите за 2003 г. в Сметната палата:

156. Партия “Свободна България”, с представляващ партията Ангел Рашков

СПИСЪК

на политическите партии, които не са представили отчети за приходите и разходите за 2003 г. в Сметната палата до 15.03.2004 г.:

157. Партия “Свободна България”, с представляващ партията Ангел Рашков

СПИСЪК

на политическите партии, които не са представили отчети за приходите и разходите за 2004 г. в Сметната палата до 21.03.2005 г.:

153. Партия “Свободна България”, с представляващ партията Ангел Рашков

Явно обаче, че на тях дори не им пука, защото търговията, онази търговия, за която всички ще говорим честичко през този месец, е вървяла сравнително успешно, дори когато на поста главен секретар на МВР е начело сегашният премиер Бойко Борисов и неговият любим помощник, понастоящем министър на вътрешните работи Цветан Цветанов?! Да не би да си мислите, че те са нещо виновни?! Не, не и не! Те са толкова чисти и тогава, и сега... Направо ангели небесни в дрехи снежнобели, а наоколо едно жълто и лошомиришещо и всичко опръскано с л...а, а те целите в бяло... Ох, ГЕРБ, ти си надежда ...

Нали разбирате, че по онова време и преди тях пак царският клан си е вършел криминалните прегрешения, а оная милиция, полиция и т.н. си е папкала и слушкала, взимала си е вероятно своето и мълчала и вероятно покривала всичко неудобно... Нали разбрахте, че жалбите срещу царя и отрочетата му били намерени в опожарената отчасти къща-палат от младите социалисти...

Политически и партийни метаморфози

Синът на височеството започнал последващ етап в политеволюцията си през зимата на 2005 г. по време на истинското царско управление на НДСВ и с оглед предстоящите тогава парламентарни избори, а и обстоятелствата вече били по-благоприятни за коалиции. Това научаваме от публикациите на различни медии:

Ромски формации ще обявят „Единство“ 27.01.2005 г.

Мила Попова

Дневник

Осем ромски формации ще обявят в неделя споразумението си за центристка коалиция. Съюзът, наречен „Единство“, не държи на всяка цена да се яви самостоятелно на избори, а ще търси по-широко обединение с други партии от сегашния парламент, казаха за „Дневник“ инициатори.

Формациите, който членуват в „Единство“, са „Свободна България” на Ангел Рашков - син на бизнесмена Кирил Рашков, известен като Цар Киро, „Партия за социални и демократични промени” на Златко Младенов, Национално движение за социална политика РОМА на Александър Филипов, Централно обединително движение „Спасение”, Движение за обединение и солидарност, Национално движение за интеграция и развитие, Политическа партия демократично движение „Родолюбие” и Национална партия „Майки - на децата ни”.Първите четири вече участваха заедно на местните избори през 2003 г. и успяха да спечелят общо около 150 мандата в общински съвети.

На този етап оставаме отворени за преговори с останалите партии, казаха от коалицията. По думите им те вече са предизвикали интереса на основните партии, включително и на управляващите от НДСВ. Причината е, че платформата ни е центристка и затова има заявки за разговори и отляво и отдясно, смятат от коалицията. Засега обаче все още няма никакви постигнати споразумения.

...

„Единство“ обаче има и конкуренция за ромските гласове. Около партията на Иван Костов преди два месеца се оформи сателитна формация - „Демократи роми за силна България“. Около БСП пък все още гравитира партията на Тома Томов - „Рома“, а Цветелин Кънчев вече мобилизира известни лица от шоу бизнеса като Азис за кампанията на партията си „Евророма“.

При местните избори през 2003 г. в 114 от общо 263 общини няма регистрирани ромски листи, но в голяма част от останалите общини имат по над 2. Осем ромски партии са подкрепени от 63 520 души и печелят 126 мандата за общински съветници. В сравнение с предишните местни избори през 1999 г. има увеличение на една четвърт на ромските общински съветници. Тогава 5 ромски партии участват самостоятелно в изборите и печелят 101 съветнически мандата. През 2000 г. в 18 областни централи са назначени роми-експерти. През 2002 г. по данни на министъра на вътрешните работи Георги Петканов в структурите на министерството работят 158 роми, 47 се обучават в полицейската академия?!!!

25.11.2004 г. в.Сега

„Цар Киро и синът му Ангел Рашков дойдоха в парламента за да чуят отчета за свършената работа на единствените двама депутати, представители на ромската общност - левият Тома Томов и Александър Филипов от ПГ на НДСВ. Въпреки че тримата са от различни партии, те нарекоха отчета: „Въпрос на уважение и морал“.

По този повод един автентичен коментар във форума на сайта на в.“Сега“, който ясно показва какво трябва да е отношението към подобни персони и техните нечистоплътни политически амбиции.

vasil levski

„*****, бесен съм като гледам наглоста и безочието на тези гниди.мястото на престъпника е в затвора нежели, да има право да пристъпва на такива места като висше държавно учереждение.докога у нас ще се смесват власт и престъпност?докога честността и добротата ще се тъпчат, а пошлостта и лъжата ще се тачат питам аз?!“

25/11/2004 г/ 11:13:37

Въпреки подобни мнения на 30 януари 2005 г. представители на ромски партии от „Единство“ обявяват на пресконференция приоритетите на коалицията - образованието, подобряването на условията в ромските квартали, силна социална политика, създаването на фондове за подпомагане на инициативите за малък и среден бизнес, увеличаване на доходите. И така еволюцията продължава до днешни дни, когато обединението издига дори свои кандидати за президент и вицепрезидент, но ето я историята. Боже колко лъжи!

Но еволюцията към ГЕРБ продъжава.

„Бойко Борисов прие Цар Киро в ГЕРБ

Клюки.бг -18 септември 2009

Официално удостоверение за членство в ГЕРБ получи известният ромски бос Кирил Рашков, по известен като Цар Киро.Монархът бил получил мястото си в Бойковата партия лично от нейния неформален лидер в централата й, в административната сграда на НДК. Само дни преди изборите, ромските кланове се разделили на политически лагери. Мълвата, че Дон Цеци е застанала на страната на БСП, а скандално известният кирил Рашков-Цар Киро агитирал „братята си по съдба“ да гласуват за Бойко Борисов. Двата клана са се разделили от омраза, стигнало се дори до кървави сблъсаци, коментират представители на ромския етнос. След победата на Борисов обаче лагерът на монарха Рашков бил щедро възнаграден за саможертвата, а самият ромски лидер-приет официално като борец за каузата на ГЕРБ, както казал самият Бойко Борисов. От днес насам с чиста съвест може да се смята, че циганският неформален лидер на партията се казва Кирил Рашков-Цар Киро, говори се в ромските среди.“

Дали сега става ясно, че думите на цар Киро за връзките с ГЕРБ не са случайни?!

Припомнете си какво казваше той: „Аз се обърнах към ГЕРБ и сега много ги е яд... Моят син Ангел е №1 в листата на Национално движение „Единство“. Ще подкрепим ГЕРБ. Говорихме. Няма да кажа с кого, какво, що. Те са направили сондажи, разбрали накъде сме се ориентирали и ето отговора им“

И ето, ориентирани към ГЕРБ, но тайно нежелани да се показват като такива, ромските приятели на Ангел Рашков взимат нещата в собствените си ръце и решават да заиграят непряко срещу Доган, но не за себе си, а за приятелите от ГЕРБ. Създават им и изкуствени препятствия за популярност, но си ги регистрират чинно, защото точно те знаят колко струва ромският глас.

„Синът на цар Киро обяви колко струва ромски глас

PlovdivMedia

25 май 2011 г.

Две кебапчета и една бира - това е цената на един ромски глас по време на избори. Синът на цар Киро - принц Ангел, който преди време изрази желанието си да стане ромски омбудсман, поясни, че няколко години след началото на прехода към „менюто“ е включена и салата. Ангел Рашков поясни пред Нова Телевизия, че в страната ни има около 600-630 хиляди ромски гласоподаватели, като 50% от тях задължително се купуват. Той разкри и някои от схемите, чрез които се осъществява „пазаруването“ на ромския гласове. Сред най-разпространените начини е чрез лихварите в ромските среди, като „банкерите“ предварително прибират личните карти на длъжниците и така си осигуряват техния глас. Друга схема е чрез подставени лица на съответните политически партии, които раздават определени суми между 10 и 100 лева.“

„Шест партии със заличена регистрация, ще обжалват

15 Август 2011

Шест от общо 12 партии, на които ЦИК заличи регистрацията за участие в местните избори, ще обжалват това решение. Това заяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Партиите „Национално движение „Единство”, „Социалистическа партия български път”, „Национално движение за спасение на отечеството”, „Щит”, „Обединение на българските националисти „Целокупна България”, „Партия на българските жени”, „Съюз на комунистите в България”, „Движение Нашият град”, „Български граждани Зборим”, „Обединение на българските патриоти”, „Родолюбие 2000” и „Движение за европейска интеграция” са със заличена регистрация в ЦИК поради това, че не са събрали необходимия минимум от 7000 подписа за участие в изборите.

От тях шест партии ще обжалват решението на ЦИК. Това са „Национално движение „Единство”, „Национално движение за спасение на отечеството”, „Партия на българските жени”, „Съюз на комунистите в България”, „Движение Нашият град” и „Движение за европейска интеграция”, посочва БГНЕС.“

„Изселници издигат Сали Шабан за президент на България

Новини.бг

09.09.2011

6 изселнически организации от Истанбул, Бурса, Измир и Одрин издигат кандидатурата на 66-годишния Сали Шабан за президент.

Днес се очаква той да бъде регистриран в ЦИК от Национално движение „Единство“, пише в „24 часа“.

Това съобщи лидерът на организацията „Бултюрк“ Рафет Улутюрк.

„Разговаряме и с други изселнически структури да подкрепят кандидатурата на Сали Шабан и очаквам следващата седмица да се присъединят към нас“, каза по телефона от Истанбул Улутюрк. Единствено от Федерацията на балканските изселници „Балгьоч“ в Бурса не обещавали подкрепа за Сали Шабан.

Кандидат-президентът на изселниците е бил независим кмет на Момчилград от 1999 до 2003 г. Бил е на дипломатическа работа. Сега работи и живее в София.“

Ето малко история за този кандидат за президент подкрепен от цар Киро и сина му Ангел Рашков взета от сайта на ПП „Новото време“ за парламентарните избори през 2005 г.:

„Сали Шабан Ибрям

Роден на: 13.12.1945г.

Образование: Научна степен Доцент в Московска Славянска Академия

Работа: кмет на Община Момчилград 1999- 2003г.. Ранг втори секретар в Посолство на България в Русия.“

Боже опази България от такива кандидати...

И така в съботния ден, в който се случва трагедията в Катуница, целокупното герберско политическо войнство е на концерт на позапотения от вълнение и както се каза тук-там 100 бона в летния театър на Бургас. На никой от отговорните фактори и управници от най-висшия ешелон май не му и пука за ставащото, защото изборите са веднъж на четири години, а даже за президентските и на пет, а от тях зависи властта и храненето и онова бъдеще, дето ни лъжат, че го градяли...

Няколко дни преди това едно отроче от клана Рашкови се е изявило в един популярен видеосайт и е показало своята мутренска нагласа. Е, нали е внуче на Царя, а и те всички пък са приятели на ГЕРБ?!

„Който ме мрази, от катастрофа да пукне!”, кълнял внукът на Кирил Рашков – Ангел, в интернет пространството дни преди да стане жестокото убийство в Катуница. Според запознати прегазването на 19-годишния Ангел Петров е станало именно по поръчка на внука на Цар Киро, който е отправил закани на профила си във Vbox. Постът „Който ме мрази, от катастрофа да пукне!” е бил изтрит ден преди убийството на момчето, но близки на жертвата са имали съмнения и са направили скрийншот на профила на Ангел Рашков.“

За морала на подобни хора може да съдите по информация от техните публикации в социалните мрежи, коментирани в една електронна медия:

„Тризначките правят секс с внук на цигански барон

Станимир Тенев

Разкрития.ком

3 ноември 2010 г.

19-годишният Ангел Рашков нашумя медийно преди година, когато телевизионен репортаж показа как кара майбаха на дядо си с 320 км/ч, без да има шофьорска книжка. Миналата година пловдивски митничари и полицаи пък удариха склад на фирма „Евростандарт” в село Катуница, собственост на Ангел. На мястото установили, че обектът представлява цех за дестилиране на етилов алкохол, нелицензиран естествено.

В профила си във Фейсбук Ангел Рашков показва супер лукс, недостижим за неговите 19-годишни връстници. В профила си във Фейсбук Ангел Рашков показва супер лукс, недостижим за неговите 19-годишни връстници. За да е всичко ясно, младият ром е описал подробности под снимките. Под един фотос пише: риза 700 лв, фланелка 340 лв, очила 1300 лв, часовник 7000 лв, мобилен телефон Верту 6000 лв, автомобил „Майбах” 1 млн. лв.

Присъствие в социалната мрежа има и брат му Георги Рашков. Той беше осъден на една година условно за хулиганство и заплаха за убийство на журналист.“

Няма нужда от коментари дори. Ясно се виждат политикомафиотските връзки и корупцията, както и мутренските нагласи на клана. Ясноразличими са и техните политически приятели, както и политическите им съперници, но не и врагове.

Една проста мутренско-политическа трагична сага, никак или слабозабележим етнически привкус и много бездействие и корупция от държавни институци.

Това е разказът ни за трагедията в Катуница и за държавната „цигания“ и политическите далавери.

Георги ИВАНОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.