Политическият живот в Бургас се погреба

Политическият живот в Бургас се погребаКандидатът за кмет и водач на листата на ПП „Партия за хората от народа“ Георги Иванов заяви на пресконференция, че резултатите от изборите в Бургас за Общински съвет водят до извода, че политическият живот в Бургас се погреба. Той изказа това мнение предвид факта, че мнозинството от 28 общински съветници от партия ГЕРБ ще диктува самостоятелно развитието на града. „На практика кметът вече ще е зависим само от своите съветници и всяко решение ще е вземано с мнозинство. Така се обезличава опозицията“, подчерта Иванов.

Само стотина гласа не са достигнали на водената от него листа, за да се спечели едно място в новия Общински съвет на Бургас. "Дори и да бях влязъл, щях да се откажа. В никакъв случай не искам да съм зрител в Общинския съвет", подчерта Георги Иванов.

"За мен няма драма. Преди да печеля, съм се научил да губя. Приемам резултатите. За мен са манипулирани. Виждам драмата в съотношението в Общинския съвет. При тези резултати, би трябвало хората да са усмихнати и много радостни, а те са все така угрижени. Явно промяната от времето на Йоан Костадинов и последните 4 години е дала огромна база за сравнение. Поздравявам управляващите и признавам, че знаят как да правят избори", посочи Иванов. Според него високият процент на доверие към кмета Димитър Николов и листата за съветници на ГЕРБ означава, че "бургазлии са доволни, живеят добре и няма от какво да се оплакват".

В подкрепа на това, че изборите са манипулирани, той каза, че "още в 13.00 часа при 15-20% избирателна активност, ние видяхме резултатите написани и те почти не се промениха до края на изборния ден. ГЕРБ гръмнаха шампанското час преди да бъде отворен и един протокол", сподели Иванов. Той зададе риторичния въпрос за удължаване на изборния ден с 1 час и какво се е случило в този 1 час в секциите, в които е нямало избиратели и са били без застъпници. "Имаме снимани бюлетини с различни печати, на места са допуснати само определени наблюдатели на партии, някои от протоколите са написани само с моливи", посочи още той. Иванов обаче няма да подава жалби с мотива, че "управляващите са навсякъде" и резултат от жалбите няма да има.

Що се отнася до състава на бъдещия Общински съвет, Георги Иванов заяви, че "присъствието на политически формации в новия Общински съвет, които не са достатъчно популярни и дори  не са правили почти никаква кампания, говори за корпоративен вот и за купуване на гласове чрез регистрацията на голям брой застъпници". Според него всеки купен глас е струвал между 70 и 100 лева.

Самият той заяви, че ще продължи борбата, като посочва грешките на управляващите чрез своя вестник, макар че ще му бъде по-трудно, след като няма да е в ОбС. Той обеща да следи за изпълнението на всички проекти, за да не останат като "весёльсе картинки".

На въпрос дали именно критиката, отправяна по време на кампанията, към управлението на Бургас, не е дала отражение върху загубата на Иванов, той заяви: "Предстои тепърва да анализираме резултатите, възможно е и това, но не мога да не показвам истината".

Христо ТОДОРОВ