Португалец ще бъде новият генерален секретар на ООН

Ирина Бокова е втора с повече гласове от Кристалина Георгиева

Португалецът Антонио Гутереш най-вероятно ще бъде следващият генерален секретар на ООН, след като нито една от петте държави от Съвета за сигурност не наложи вето на кандидатурата му по време на шестото предварително гласуване за поста.

Руският представител на Съвета за сигурност е коментирал, че най-вероятно Гутереш ще бъде избран за генерален секретар на ООН, тъй като всички страни от Съвета го подкрепят.

На вота той е получил 13 положителни гласа и два гласа без мнение. Никой не е гласувал негативно за него.

Ирина Бокова написа в Туитър, че е сигурна, че мъжът ще бъде избран и го поздравява за победата. Кристалина Георгиева също го поздрави.

"Беше постигнато споразумение. Членовете на Съвета за сигурност ще ме изберат за нов генерален секретар на ООН. За мен е чест и удоволствие", написа Антонио Гутереш малко след гласуването.

Според официалната информация Кристалина Георгиева е получила 5 положителни гласа, 8 против и 2 въздържал се. Ирина Бокова обаче е получила 7 гласа "за", 7 "против" и 1 "въздържал се".

Резултати от гласуването.

За да бъде Гутериш официално препоръчан на Общото събрание за гласуване, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при затворени врати. Тя трябва да бъде подкрепена от най-малко девет гласа, без да при това да й бъде наложено вето. При всичките пет вота досега в Съвета за сигурност Гутереш заемаше първото място.

Очаква се официалният вот на Съвета да бъде утре сутрин в 17:00 часа българско време в Ню Йорк. След това гласуване трябва да се проведе и в 193-членното Общо събрание на ООН.

http://offnews.bg/

Tags: