По-добре да си терорист, отколкото гюленист

СНИМКА: БГНЕС

Така Борисов ходи на среща с Ердоган - за да го моли и да изпълнява.

Престъпниците имат права у нас, но враговете на Ердоган - не

СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА

За всеки, който е гледал "Среднощен експрес", турските зандани са символ за средновековно отношение, нецивилизованост и незачитане на човешките права. Тази година Бойко Борисов и Румяна Бъчварова доста усилено ги пълнят. През месец, през два правителството предава "в чувал" хора, които абсолютната власт в Турция е обявила за свои врагове. За целта не изисква нито доказателства, нито аргументи. Щом Ердоган е казал, че ги иска - тези хора му се предават. И няма никакво значение какво ще им се случи след това.

Безпрецедентният слугинаж на управляващите е възмутителен - никоя друга държава не си позволи да изпълнява унизителните условия на Ердоган. Точно както през ХIV в. никоя друга държава не си е позволила да сключва договор с връхлитащите на Балканите турци, че да ги качва и на трона си, за да си урежда сметките с Византия например. Двойната игра на Борисов и МВР и сега е абсолютно същата. Докато се правят на много големи европейци, 

се заиграват доста мръсно с поредната турска империя 

Страшното е, че тук става дума за човешки животи и за спазване на елементарни права, които изпечените ни демократи нито са чували, нито признават. А още по-притеснително е, че полицията ползва методите на организирана престъпна група. Очевидно е, че се действа по списък, даден от турската страна. Няма значение за какво са търсени хората в този списък. Конвенцията за човешки права бледнее пред нашия Закон за чужденците, в който удобно е оставена вратичка за "спешни" случаи като тези с враговете на Ердоган. 

В услуга на турския абсолютизъм се действа светкавично - Абдуллах Бююк беше хванат посред бял ден на улицата в жилищен квартал и набутан в кола. От там закаран директно на границата, въпреки че съдът беше отказал екстрадицията му заради опасност за неговия живот. Заловените оня ден турски граждани, сред които университетски преподавател, журналист, бивши полицаи, по същия начин са били светкавично върнати на властите в южната ни съседка, без дори да им се предостави възможност за каквото и да е защита. Не били искали нито адвокат, нито убежище, нито право да обжалват - 

тази версия ни се представя от второразредни началници, 

изпратени от Бъчварова да се оправдават. Тя самата не смее да се покаже и да коментира случая, защото е в неловка ситуация точно както в случая с Бююк през август. Тогава вътрешният министър призна, че служителите й са се престарали и са нарушили Закона за чужденците и нареди вътрешна проверка на действията им. Досега резултат от нея няма, но е очевидно какъв ще е, след като МВР продължава тихомълком да предава турски граждани на Ердоган само заради страха на премиера, че в противен случая ще ни залеят милион бежанци и икономически мигранти. 130 души от началото на тази година!

За да си спасява нещастната политическа кариера с националистически популизъм, умрелият от страх Борисов не спира да тръби, че няма избор - или изпълнява условията на Ердоган, или... какво? Пада от власт? Направо ще умрем от страх! Та нали точно неговото управление се оказа напълно неспособно да спре нахлуващите откъм Турция мигранти и те 

продължават да прецапват през река Резовска, вече по 700-800 на седмица 

Язък му за полицията на Борисов, за армията, за силите от "Фронтекс" и за европейската охрана, които е струпал там. Язък му за скъпата ограда, по която вече потрошихме над 100 млн. лв., за напъните и за гръмките речи. Корупцията по границата е толкова голяма, че няма нужда Ердоган да пуска когото и да е - там напливът е като на "Цариградско шосе". 

Избирателният подход на нашите власти спрямо неудобните на султана се набива здраво на очи. Всякакви граждани на всякакви страни шестват у нас, джихадисти си минават транзит, заподозрени като терористи биват залавяни, но никой не бива изпращан "в родната си страна, където е семейството му", както това се случва с политически неудобните турци. Терористите са си къде-къде по-добре - за тях се полагат специални грижи: настаняват се в арест, предоставят им се адвокати, изправят ги пред съд. 

Добре са си и незаконно влезлите икономически имигранти - 

и те получават храна, подслон, убежище, възможност да заживеят у нас, а доскоро и преспокойно да заминат за Западна Европа. И никой от тях не бива изпращан "в родната си страна". 

Тенденциозността на действията на МВР личи и от факта, че турският шофьор, в чийто камион са се крили привържениците на Гюлен, е изправен на съд, че даже осъден и излежава присъдата си тук, докато на останалите този "лукс" е отказан. Обяснението е просто смешно - полицаите не знаели дали седемте са влезли незаконно в страната (!?), затова не можели да ги съдят за това престъпление. След като не са влезли незаконно, как така пребивават нелегално? И за какво е осъден всъщност турският шофьор? Все пак срещу седмината проформа е било образувано разследване за незаконно напускане на страната, но то е било светкавично прекратено, защото обществената опасност на деянието била явно малозначителна. И ето ти начин МВР да ги прехвърли веднага при Ердоган. 

МВР няма обяснение за тези абсурдни действия и се оправдава със споразумението си за реадмисия с Турция. Този договор обаче означава ли, че сме се ангажирали с лов на хора по улиците и че не зачитаме повече правата им? Ако е вярно твърдението, че заловените при Русе не поискали адвокат и убежище, то може би има елементарно обяснение - те са имали само няколко часа време, за да поискат това, а очевидно никой не е имал желание да ги изчака, нито пък им е обяснил какви са възможностите им. Да не говорим, че дори и след огромния скандал с Бююк МВР няма намерение да спазва закона и да уведомява омбудсмана и правозащитните организации, когато връща хора в страна, в която е застрашен живота им. А и защо да се бавят с подобни процедурни детайли, като през това време Ердоган чака. Известно е, че на раята не е позволено да кара владетеля да чака. Борисов най-добре знае това, защото докато се изживява като владетел в България, очевидно го третират като гяур в Турция. И после си избива комплексите тук.

 

Преследваните от Ердоган трябва да заобикалят България - тук сигурността им не е гарантирана.

СНИМКА: haber.sol.org.tr
 Преследваните от Ердоган трябва да заобикалят България - тук сигурността им не е гарантирана.

http://www.segabg.com/