ПП обяви това, което беше ясно от километри за всеки политически анализатор - че няма да се коалират с ДБ.

ПП обяви това, което беше ясно от километри за всеки политически анализатор - че няма да се коалират с ДБ.
За да не отхвърлят ad hoc такава вероятност, уж чакаха някакви изследвания, които казаха това, което самите лидери ги сугестираха да кажат: че явявайки се самостоятелно, ПП и ДБ ще имат общо повече мандати.
И това е толкоз просто и логично - както би казал поетът.
ПП от самото начало по маркетинг причини таргетираха свободното от БСП център-ляво пространство - където нишата е огромна.
Това е така по много причини, ще изброя трите най-важните:
1. Масова бедност
Огромното мнозинство българи изгубиха от Прехода - те чакат някой да възстанови справедливостта. И понеже сами не могат да получават по-високи доходи- по възрастови, образователни, социални и други причини, разчитат това да стане през държавата. Гранд групата тук е на пенсионерите.
Общо взето, това им предлага ПП с подходящата Робинхудска фразеология за наказване на разбойниците и връщане на отнетото.
2. Залязваща БСП
Изключително ниското и спадащо доверие към БСП е причината защо същите или подобни послания не увеличават вота й. Недоверие към лидера, към практиките й, към наследството й. И така се появява огромната избирателна ниша.
3. Липсата на конкуренция
Това е така, защото всички проекти на политическия инженеринг у нас - НДСВ, ГЕРБ, РЗС, Воля, Без цензура, ИТН и т.н. са замислени като десни проекти, за да подтискат традиционната десница, в момента ДБ, откъдето би могла да дойде единствената заплаха за мафията. И поддържат виталността на БСП без конкуренция.
Обединение с ДБ вероятно щеше още да свие периферията на ПП, която вече олекна откъм геополитическия и президентския вот, получен на последните избори, заради войната. В съюз с ДБ, най-вероятно ще бъде загубен левичарският вот, който не е тясно свързан с пропутински тежнения.
В крайна сметка е предпочетен рискът ПП да се окаже втора политическа сила и да се загуби премията на суинг вота на избора ние -те. Вместо риска заедно ПП и ДБ да имат по-малко мандата, отколкото поотделно.
Това ще внесе напрежение и излишна конкурентност в кампанията, но ще помогне да се изчистят посланията не само по оста дясно-ляво, но донякъде и геополитическите.
ДБ няма нужда да поема ангажименти да решава бедността през бюджета с риск да помпа инфлацията и трябва да приеме по-твърда линия към Газпром, Лукойл и оръжията за Украйна - където ПП е склонна на някакви компромиси.
Колко “дясна” е политиката на ДБ е много важно за немалка част от нейните избиратели.
Колко “компромисна” е ПП към Газпром и оръжията за Украйна и готова да ги компенсира през бюджета за инфлацията - е важно за левите избиратели.
Ядрата на двете формации са най-вече обединени от мисията за смяна на клептократичния български модел на Прехода.
Така че - на добър път и дано двете формации успеят в своята ключова мисия.