Правителствени игри НОВИТЕ СТАРИ ФИГУРАНТИ

Grigor Lilov

 

*** Театрото се развива по сценарий и ще завърши със служебен кабинет
.
Новият кабинет на Борисов-Митов е същата песен, спретната на нов глас. Той е същият, новите лица са стари образи от политиката, пребивали на такива постове и достатъчно омазани със скандали.
1. Даниел Митов – кандидат-премиера на ГЕРБ, е една посредствена и примитивна кукла на конци в ръцете на Борисов и силите, стоящи зад него. Видя се дори по това, че не той – готвещият се за министър-председател обяви проектокабината си, а това го направи Бойко Борисов. Така че кое и какво е самото лице Митов, в случая няма никакво значение – основото му роля, за която го готвят, е изпълнител.
2. Кабинетът бил подновен - цели 8 души спрямо сегашния му състав влизали в него. Ами нищо подобно! Почти всички „нови” всъщност са се упражнявали във властта като министри: от Румен Христов през Ивелина Василева до Делян Добрев.
3. Приемствеността – т.е. вече не доскорошната комедия, а драмата с досегашната външна политика на Борисов се запазва: разчекнати между Изтока и Запада на фона на предстояща близо до нас война и на фона на започнало преразпределяне на границите на територията на немалка част от Балканите (Сърбия, Хърватско, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Албания и т.н)
4. Ключови постове остават в ръцете на задкулисието: енергетиката, отбраната, трнспорта, земеделието, социалната сфера и т.н.
Естествено, този проектокабинет няма никакъв шанс да стане действащ. И затова като илюзия за Запада е предложен Даниел Митов – „виждате ли, искахме, ама на, онези, „лошите” ни попречиха...”
Борисов извърши „маньовър”, както се изразяваше Тодор Живков – аз вече съм изцяло вашия човек, за премиер предлагам ваш човек (Задкусилието засега няма как да го изхвърля, но в бъдеще и това ще стане). Т.е. мачото от Банкя тръгна а прави правителство с цел да запази имиджа си на Запад и така евентуално пак да влезе в употреба – например за президентския пост.
.
А какъв е сценарият?
Такъв, какъвто беше замислен от миналото лято насам - служебен кабинет на президента Радев.
.
За целта от вчера третият потенциален мандоносител – БСП на Корнелия Нинова побърза да се скара публично с така нар. „опозиция” на ГЕРБ, която се кани да става управляваща и да започнат да си мерят „демократичните антигерберски активи”. Факт е, че сметките така излизат, че „опозицията” няма как да спретне правителство освен с помощта на ДПС. Този разгарящ се скандал ще даде мотив в следващите дни БСП да откаже каквото и да е подкрепа за „опозицията”, а респективно опозицията – за нея.
.
И „Има такъв народ” няма да може да направи кабинет без подкрепата на: а) части от ГЕРБ б) части от БСП в) ДПС
Остава третият мандат. БСП като потенциален мандатоносител няма как да направи кабинет, след като няма да срещне подкрепа от „опозицията”. Демократична България в аванс се отказа от него, с което вече връчи, как да се изразя, изпреварващо властта в ръцете на президента.
Играта е ясна.
Истинските варианти са два: служебно правителство или някакво поредно и всеобземащо ОФ.
Развитието на събитията между Русия и руските войски и Украйна ще реши вариантът. Понеже всички тези политици като явни или скрити наследници на Живков са приели за свое верую (ако им го позволят) една поредна негова политика „да се поснишим, докато мине вятърът”.
Проблемът им, че нито Москва ще им разреши да се „поснишат”, нито Запада ще им го разреши. И за разлика от други пъти този път никой в чужбина няма да забрави и да прости измяната им.
Предстоят драматични времена.
*** Дано България да не влезе в новите държавни карти на Балканите, чийто първи вариант с нови граници се оказа, че официално е начертан.
 
Фейсбук