Правителствено решение на инат

Общонационален протест срещу проучване и добив на шистов газОбщонационален протест срещу проучване и добив на шистов газ

Общонационален протест срещу добива на шистов газ се проведе на 14 януари в 12 града в България, сред които и Бургас. В Бургас протестиращите се събраха в 11:00 ч. пред паметника на съветската армия. Още от 10.40 ч. група млади хора разпънаха своите плакати  съдържащи апел да не се допуска добив на  шистов газ в България. В началото полицаите   и бургаските журналисти от всякакви медии бяха повече от протестиращите. Протестиращите целяха да информират гражданското общество за опасностите при използване на технологията за добив на шистов газ и апелираха за запазване на свободата и независимостта ни от многонационалните компании, за опазване чистотата на земята и водите ни.

С Решение №427 от 16 юни 2011 г. Министерски съвет издаде разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ- подземни богатства по чл.2, ал.1, т.3 от Закона за подземните богатства, в площ „Блок 1 Нови пазар“, разположена на територията на областите  Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. С това решение се даде разрешение на „Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън“ - ЕООД да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площ с размер 4398 кв. км, разположена на територията на пет Общонационален протест срещу проучване и добив на шистов газобласти. Това е малко над 4% от територията на България.

Срокът на разрешението е 5 години от датата на сключване на договора за търсене и проучване на нефт и газ с право на продължение съгласно чл.31, ал.3 от Закона за подземните богатства.

Гражданите срещу правителството

Първи протест срещу шистовия газ се състоя на 1 септември 2011 г. в София, Варна и Добрич.

В началото на септември 2011 г. протестиращи срещу шистовия газ поискаха мораториум върху използването на хидравличната технология за добив на шистов газ.

Гражданите поискаха и прекратяване на договорните отношения с „Шеврон“, които в момента проучват за шистов газ у нас. Дори тази технология за сондажи и добив на шистов газ била забранена във Франция.

На 18 септември Бойко Борисов реши да упражни спорта, който най-много умее, а именно да реже ленти и отиде в Добрич да открива обновена пешеходна зона.

Гражданите обаче го изненадаха неприятно с лозунги: „За чиста Добруджа, без шистов газ” и „Не на шистовия газ”. Виждайки плакатите, министър-председателят заяви: „Нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така и може да подпишем на инат.“

Общонационален протест срещу проучване и добив на шистов газБорисов не пожела да обясни на хората, обявили се против проучването и добива на шистов газ в Североизточна България, нито какви са предимствата, нито какви недостатъците от шистовия газ. Жителите на Добрич не получиха и обяснение за това, дали правителството наистина има намерение да подкрепи идеята за добив на шистов газ. Може би, ако беше жив Йовков щеше да напише някой разказ озаглавен примерно, по тръбата...

Всичко това нажежи обстановката сред противниците на шистовия газ ина 15 декември миналата година Гражданската инициатива организира пресконференция в БТА, която разкри лъжите за шистовия газ и поддръжниците му.

„Няма енергийна независимост, която се гради на енергийно изчерпаеми източници. Няма енергийна независимост, която може да доведе до отравяне на българската вода.“

Това заяви Борислав Сандов на алтернативната пресконференция в БТА, дадена от представители на гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ.

Тя започна минути, след като също в БТА приключи брифинга на учени и експерти, които защитиха добива на шистов газ.

Общонационален протест срещу проучване и добив на шистов газПо думите на Сандов, поддръжниците на шистовия газ в България са хора, които искат да направят страната зависими от други. Истината за диверсификацията не е в шистовия газ, убеден е Сандов и посочи възможностите, които дават втечненият газ, междусистемната връзка с Гърция, оползотворяването на собствените ни възобновяеми енергийни източници.

„Евдокия Манева и Нона Караджова правят умишлена манипулация или проявяват невежество като казват, че европейското законодателство не им позволява да правят ОВОС на дълбочинни сондажи за търсене и проучване на нефт и газ„, заяви Сандов.

Той подчерта, че европейското законодателство не само, че не забранява да се прави ОВОС на тези сондажи, а обратното – задължава да се извършва ОВОС за всеки отделен случай.

Българското законодателство явно не е хармонизирано с европейското в това отношение поради грешки в превода на европейската директива на български език, съобщи Сандов. Преводът е грешен и Законът за околната среда, транспониращ директивата следва грешния превод, посочи той.

Бразилските прокурори поискаха 10 млрд. долара да е санкцията за замърсяването на техния шелф от компанията, която иска да добива шистов газ в България, каза още Сандов и визира Шеврон.

Той допълни, че Шеврон са били осъдени в Еквадор на 8,6 млрд. долара и добави, че предполага, че ще бъдат осъдени и в Индонезия изгонени от Бразилия, където също се оказало, че са нанесли щети върху околната среда.

Последваха протести на 21 декември във Варна и на 7 януари 2012 г. в Шумен.

Българите трябва да кажат „не“ на добива на шистов газ в България,  заяви френската евродепутатка от групата на Зелените Мишел Ривази. Известната природозащитничка  беше в България, за да подкрепи кандидатът на БСП за президент в усилията му срещу проучването и добива на шистов газ у нас. Двамата посетиха два от най-застрашените градове - Варна и Нови Пазар, за да чуят тревогите на хората и да кажат на местните екоактивисти, че не са сами в битката.

Тя има основната заслуга за наложена забрана за добив на шистов газ във Франция.

Ето какво споделя тя относно забраната на технологията за добив на шистова газ във Франция:

„Първо гражданите и кметовете на общините не приеха, защото не бяха информирани за това, което ще се извършва. На второ място след като са видели какво се случва в САЩ и Канада, беше установено, че хидравличното разбиване може да замърси подпочвените води едновременно с химични продукти и тежки метали. На трето място тази технология на добиване увеличава газовете с парников ефект, а има ангажимента да бъдат намалени с 20 процента оттук до 2012 година. Това не създава нови работни места, напротив - закрива такива, защото ние във Франция държим на селското стопанство, което е приятелски настроено към околната среда и туризма, а пък тази технология би изгонила туристите и намалила работните места“.

Протести и забрани в Америка срещу американската компания „Шеврон“

Охайо забрани добива на шистов газ

Нови сведения за проблеми в добива на шистов газ, който чука и на българската врата: заради 11 земетресения за последните 9 месеца в регион на щата Охайо, където добивът на шистов газ е широко застъпен, щатските власти спряха дейността на четири добивни обекта за неопределен период от време.

По информация на местната преса, в град Юнгстаун в североизточната част на щата Охайо през почивните дни се е случило поредното земетресение с магнитуд 4.0. Тъй като регионът е бил сеизмично стабилен преди там да дойдат газовите компании, щатските власти са счели, че техниката за добив, известна като хидравлично фрактуриране, стои в основата на земетръсната активност.

Американската компания „Шеврон”, която иска да добива шистов газ у нас, планира да започне сондажни дейности най-рано през 2015 г. Това обяви преди време заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след закрита среща във Варна с представители на компанията и областни управители от Североизточна България.

Добрев поясни, че ако не бъде наложен мораториум и правителството подпише договор с „Шеврон”, компанията предвижда да извърши четири проучвателни сондажа – по два през 2015 и 2016 година. Дотогава американците възнамеряват да направят сеизмично проучване, както и да анализират данните от съществуващи сондажи на националния геоложки фонд. „Погледнато във времето, може да се окаже, че няма да се стигне до такива сондажи, ако няма перспектива в блока, за който те са спечелили права”, коментира зам.-министърът.

Узрели ли са достатъчно българите да кажат „не“ на добива на шистов газ?

Всеки европейски гражданин, който вижда, че разрушават мястото, където живее, мястото, където ще живеят децата и внуците му е способен да каже „не“... За да стигне дотам обаче българският гражданин трябва ясно да знае, че са застрашени водата му, земята му, реколтата му и добитъка му, както и неговото жилище в тези около 4% от неговата родина.

Това е простата истина... Гражданите обаче трябва да бъдат информирани.

Това се опитаха да направят в събота около стотина граждани от различна възраст пред „Альошата“ с техните плакати и действия, както и с шествието си по бургаското ларго.

Исканията на протестиращите са да се въведе мораториум за проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване. „Стига са ни лъгали, всяка една дума да предпоследна, всяко обещание да е предпоследно. Ние настояваме за това и предупреждавам от свое име, но убеден съм, че това е мнението и на много хора, че ако правителството не изпълни този дълг към обществото, то ще си отиде, дори не е сигурно дали ще довърши мандата“, каза Борислав Сандов от Гражданска инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ.

Протести имаше още в градовете София, Пловдив, Шумен, Добрич, Благоевград, Велико Търново, Казанлък, Плевен, Русе, Смолян, както и в европейските столици Лондон и Копенхаген. Там те са организирани от българските общности.

Може би ще се поучим от един виц по темата:

„В Добрич около 90% от водата се добива от подземни водоизточници ( сондажи). По този повод попитали Бойко Борисов какво мисли за опасността от замърсяване на подпочвените води?

- Какво ми пука, аз живея в Банкя-отговорил той!“

Христо ТОДОРОВ