Правителството одобри застрояването на природните паркове

Правителството одобри застрояването на природните паркове Поправките в Закона за горите, облекчаващи режима на застрояване в природните паркове, бяха одобрени от правителството на последното му заседание за 2011 г. Текстовете бяха изготвени и внесени ударно под натиск на собственика на ски съоръженията на Витоша - “Витоша ски”.
Точно преди откриването на ски-сезона инвеститорът отказва да пусне лифтовете на Витоша, докато промените, позволяващи му да изгради нови писти и лифтове над София,  докато не минат на одобрение и през парламента. В понеделник почитатели на зимните спортове направиха неофициално откриване на ски-сезона на Витоша, но при неработещи лифтове.Одобрените в сряда законови поправки дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии – част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята т.е. тя остава държавна. Така изсечените и застроени терени ще се водят гори "на хартия".

По думите на земеделския министър Мирослав Найденов одобрените текстове не обслужват една фирма. От промените щели се възползват всички курорти, каза Найденов след заседанието на Министерски съвет.

Законът за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма. Това не се отнася само за Витоша, макар и скандалите в последните дни да станаха със стартирането на сезона на Витоша, а и за останалите ни планински курорти. С тази промяна ние даваме възможност за развитието на този туризъм и на този бизнес, който е свързан с допълнителни работни места и съживяване на тези населени места”, каза министърът.

По думите на Найденов териториите остават държавна собственост и затова не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ.

“Ако ние ги продавахме, а не разрешавахме сервитутно право, би могло да се тълкува като нерегламентирана държавна помощ. Тези площадки, образно, които ще се дават като сервитут за изграждане примерно на съоръжения за ски влек или за лифт, не променят собствеността си”, обясни той.

Според него в конкурентната среда, в която сме с останалите европейски страни, този бизнес трябва да бъде подпомогнат и това е смисълът на промените. Там, където има инфраструктура, има и туристи. Министърът заяви, че със запазването на изключителната държавна собственост, е намерен разумният компромис.

Мнението на екоминистъра Нона Караджова, изказано на заседанието, е било, че подобни разрешителни за изграждане на ски съоръжения не са свързани с проблеми и притеснения за околната среда, каза още Найденов.

mediapool.bg

 Десислава Лещарска