Правосъдният министър ще проверява твърденията на Илчовски за издевателства в ареста

Трябва анализ на свършеното от спецмагистратите, преди да се решава бъдещето им, заяви Янаки Стоилов

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски пред комисията за ревизия на бившето управление към НС, че му е бил показан запис с издевателства над известен арестант. 

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че ще поиска повече конкретика за изнесеното от Илчовски - както за пострадали, така и за участници и за периода, в който се твърди, че се е случило насилието. Илчовски каза на 5 май в парламента, че на Ивановден 2017 г. е бил поканен на имения ден на Иван Ангелов, шеф на птицевъдното предприятие "Градус", а малко преди да дойде премиерът Бойко Борисов, Боян Марков от Стара Загора им показал видео с издевателства в ареста с известен задържан. Подсъдимият за злоупотреба с евросредства Миню Стайков по повод твърденията на земевладелеца коментира, че "няма сестра", а адвокатът му подчерта, че в посочения период той не е бил в ареста. Илчовски пък обяви междувременно, че се е объркал с датата и годината е 2018. 

Преди за първи път да участва в заседание на Висшия съдебен съвет служебният министър подчерта, че насилието в арестите и затворите е стар проблем и той ще нареди проверка. От прокуратурата също обявиха, че ще проверяват твърденията както на Илчовски, така и на съсобственика на "Градус" Иван Ангелов. 

По повод предложенията за закриване на спеспецсъда и прокуратурата, Стоилов коментира, че е необходим пълен анализ за свършеното от специализираните магистратури от създаването им до днес, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще. 

Без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения, смята Янаки Стоилов.

https://offnews.bg/temida/pravosadniat-ministar-shte-proveriava-tvardeni...