Превъоръжаване, срещи със САЩ, дронове от Турция: Казахстан се уплаши от Русия

Ангел Петров

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/08/05/4377111_prevuo...

Нови съюзници, още пари за отбрана, протегната ръка към Съединените щати и Турция... малко бивши съветски републики избраха този път, след като Русия нападна Украйна.

 

Най-голямата от тях, Казахстан, обаче е сред тях.

 

Половин година след като Русия се намеси в защита от икономически (прераснали в политически) протести, станали повод за смяна на елита, Астана наблюдава войната с безпокойство.

За обрата разказва "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на настоящи и бивши служители на казахстанските власти, политици и анализатори.

 

Дълги години съществува "разделение на труда" между Китай и Русия, като първата държава се грижи за икономическото развитие на Казахстан, а втората - за безопасността.

 

Днес ситуацията изглежда различно. През април китайският министър на отбраната Уей Фънхъ посети Казахстан и се срещна президента Касъм-Жомарт Токаев (който впрочев говори китайски), а двамата се споразумяха да укрепят военното си сътрудничество. Астана се стреми и към по-тесни връзки с Турция: дни след тази визита самият Токаев е в Анкара и договаря съвместно турско-казахстанско производство на дронове.

 

В развитието на партньорствата си обаче Астана гледа не само към Турция и Китай: от април насам в страната са пристигнали няколко представители на Съединените щати. Сред тях е дори новият ръководител на централното командване на САЩ, генерал Майкъл Ерик Кърила.

 

Страх от Русия

 

Междувременно Казахстан увеличава бюджета си за отбрана до стойност, равносилна на 915 млн. долара: източник на "Уолстрийт джърнъл" твърди, че средствата ще отидат за увеличаване на военните резерви. Урокът е извлечен от ожесточената съпротива на Украйна във войната: Казахстан иска да подготви армията си за хибриден конфликт, в който бойните действия може да се съчетаят с кибератаки, дезинформация и изборни намеси.

 

Страхът от руските амбиции само расте: източник от властта в централноазиатска държава казва, че на Запада му е лесно да говори за отслабващата армия на Русия: ако я нямаше Украйна, Централна Азия може би би била "следващата".

 

Деликатен баланс

 

Казахстан, единствената централноазиатска държава с обща граница с Русия, избра неутралитет: забранени са демонстрациите срещу войната, но и публичната демонстрация на възхваляващия я символ Z. Пред руския си колега Владимир Путин Токаев даде да се разбере, по време на икономическия форум в Санкт Петербург през юни, че самопровъзгласените Донецка и Луганска "народни републики" са "квазидържавни" територии, а Казахстан няма да ги признае.

 

В казахстанското финансово министерство дори са появи миналия месец проект за забрана да се доставят в Русия и Беларус редица стоки, попаднали под западни санкции. Кремъл побърза да уточни, че все още не е взето решение, а двете страни остават в контакт.

 

В средата на юли Токаев заяви, че от Русия си е тръгнала всяка втора от 1400 чуждестранни компании и поиска да се създадат условия за преместването им в Казахстан. Кремъл обяви за "съвършено нормален" стремежа на Казахстан да създава подходящи условия за чужди компании.

Това отношение, изглежда, не остава незабелязано в Русия. Последният пример бе бившият премиер Дмитрий Медведев, който обвини в профила си във "ВКонтакте" Казахстан в геноцид над етнически руснаци, говореше за "преосноваване" на Съветския съюз и нарече Казахстан "изкуствена държава" (аргументи, които в последните години са се чували от политическия връх и за УКрайна). Впоследствие той обяви, че не казал това, а профилът му бил подложен на хакерска атака.