Предизборната програма на ГЕРБ – новото също като старото

 

Съчинение по картинката „светло“ бъдеще по фантазията на Баце

Често срещам от началото на месеца коментари на хора които търсят линкове към „програмата“ на ГЕРБ за предстоящите избори и не намират такива, защото просто ги няма ?!

В чисто милиционерски стил може би е засекретена, че да няма после големи излагации с обещания като онези които Баце и герберастите не изпълниха, а избягаха от власт, за да не им се срути народния гняв върху главите и предпочетоха да вдигнат кръвно, но да си запазят шансовете за още едни мандат на доене на простия български народец ...

В сайтове на ПП ГЕРБ Бургас не открих и думичка от близо 200 страници програма, която списваха Делян Добрев, Лиляна Павлова и други знайни или незнайни „специалисти“ от ГЕРБ.

Единствено в официалния сайт на ПП ГЕРБ открих акценти от „програмата“ им ...

В това писание посветено на „програмата“ на ПП ГЕРБ реших първо да ви припомня, какво обещаваха в най-общ вид тези , които доведоха българския народец до катастрофа, самоубийства, просешка тояга и смъртност и намалена раждаемост по-голяма от тази по време на войните?!

Тези същите хубавци издигнаха лозунг: „Имаме воля!“.

150733_4483872865908_308169351_n

колаж: Владимир Дойчинов

Да, но не уточниха дали имат воля да ни досъсипят и заличат от картата на Европа или да ни подарят като придатък на Турция срещу гласовете на изселниците, които им обешаха Ердоган и Месут Йелмъз ...

Ето каква беше тяхната рамка на хартия преди около 4 години:

Политическа рамка

No PROG

Политическа рамка на ГЕРБ

Политическа партия ГЕРБ е млада партия, но ние вярваме, че сме успели за това кратко време да спечелим симпатиите на хората и да докажем, че сме сериозни и последователни в усилията си да изградим една по-добра европейска България. По-добра за всички нейни граждани, без значение от раса, пол, възраст, религия и етническа принадлежност!

ГЕРБ е партия, която вярва в християндемократическите принципи. Нашите корени са в християнството, семейството и традиционните ценности, които са изключително важни в днешния несигурен свят!

В този несигурен свят ГЕРБ търси да донесе стабилност и увереност в утрешния ден за всички българи. Ние вярваме, че ще постигнем това чрез една либерална демокрация, която се основава на свободата, отговорността, просперитета, солидарността и справедливостта. Наред с това, че приема християнските ценности като основа на традициите, които поддържа, ГЕРБ е партия на всички българи, които искат промяна за България!

164221_10201077997135891_1456079185_nколаж: Георги Динев

Над 52 % бедни българи, милиони избягали по света да търсят оцеляване това донесе управлението на ГЕРБ

В какво вярваме?

Свободата

Свободата е в основата на демократичното общество. Ние не можем без нея, не можем да градим бъдеще без нея и не можем да очакваме развитие без духа на свободата, който носи прогрес, развитие, демокрация и благоденствие. Свободата е основна ценност, която позволява на всички да мислят, да действат, да създават. Свободата е предпоставка за развитието във всички сфери на обществото. Тя трябва да бъде изразена на всички нива на обществения живот. Ние в ГЕРБ вярваме, че България има нужда от едно по-свободно и демократично общество, в което гражданите няма да се страхуват да изразят ясно позициите си.

ГЕРБ вярва в това да бъде даден шанс на всеки да се развива в посоката, която той или тя избере. Свободата на личността ни дава тази възможност. Привилегия на всеки гражданин е да избере съдбата си. Затова ние в ГЕРБ имаме голяма вяра в хората и тяхната възможност да решават съдбата си сами с възможно по-малко вмешателство от страна на държавата!

532804_379266158853011_1676374982_nколаж: Свободен човек

Тотално подслушване, над 100 милиона лева за подслушване, 87 -мо място по свобода на медиите в компанията на африкански и латиноамерикански страни – това е свободата при ГЕРБ

Отговорността

Ние вярваме и защитаваме свободното право на избор на гражданина! Но свободата означава и отговорност! За да бъде човек свободен, той трябва да бъде отговорен. Ние осъзнаваме, че свободата е обвързана с отговорността, а от правата произтичат задълженията ни на граждани. Тези задължения са към нас самите, към семейството, към обществото и бъдещите поколения и не могат да бъдат пренебрегвани. Само когато осъзнаем задълженията към родината си, можем истински да променим България!

Толкова бяха отговорни, че с правителствените самолети и хеликоптери си правеха мачлета на бистришките тигри тук и там и какво ли още не ...

Просперитета

Ние вярваме в силата на почтения труд! Само от упорития и професионален труд на всеки гражданин се акумулира общото благосъстояние на България. Ние знаем, че ние българските граждани трябва да работим много и упорито за да постигнем по-високо качество на живот и труд в страната ни. Ние се ръководим от трезвото разбиране, че в интерес на общото благо на всяко общество, е да се произвеждат и създават повече и по-качествени стоки и услуги. Безхаберното и безотговорно преразпределяне на общонационалните средства от правителството не е наш приоритет. Защото това задължава бъдещите поколения и не отчита реалните обществени нужди, а е основано на популизъм. Ние вярваме в просперитета в резултат от устойчивото икономическо развитие!

417961_378109932301967_580989047_n

колаж: Свободен човек

При нито едно управление на България за около 23 години преход не е имало липса на надежда, че можеш да намериш работа, че ще можеш да си платиш разходите, че ще можеш да се лекуваш, че ще можеш да оцелееш ...

Солидарността

Солидарността е основна ценност, която произтича както от християнската традиция, така и от чисто човешките отношения между хората. Нашето разбиране за социалната отговорност на държавата се основава на споделяната от нас ценност за солидарност за да помогнем на тези, които не могат да си помогнат сами. ГЕРБ вярва в солидарността на българите един към друг и в тяхната решителност да работим заедно за един живот, в който никой българин няма да бъде оставен сам! Групи от хора като хората с увреждания, болните и безработните имат нужда от подадена ръка. В същото време, ние вярваме, че солидарността не означава добър живот за сметка на другите. Напротив, солидарността означава да дадем шанс на всеки, който иска и може да построи живота си!

500 000 безработни по статистика и реално над 720 000 безработни !!! Хора живеещи с по 35 лева на месец ... Клошарството като основна форма на солидарност при ГЕРБ.

Справедливостта

Ние знаем, че няма свобода без справедливост! Ние ще работим за една правова държава, в която последна дума има законът. Законът, който закриля честните и наказва тези, които дръзнат да го нарушат. Само така българите могат да се почувстват сигурни в днешния и утрешния ден. Само така те могат да бъдат спокойни, че законът, който ги пази е както ефективен, така и приложим. Законите са създадени за всички и ГЕРБ ще се бори те да бъдат прилагани еднакво към всички без значение от обществено или социално положение. Защото ние вярваме, че всеки гражданин трябва да бъде защитен от произвол и злоупотреба!

Кажете това на родителите на Мирослава от Перник, кажете го на Ваньо Танов, кажете го на ония магистрати с участие в конкурса с имоти и влияние ...

Пълноценната интеграция в ЕС

Пълноценното интегриране на България в ЕС остава все още нерешена задача. ГЕРБ се гордее с българите, както и с България! Гордеем се с нашата история, културни традиции, ценности и всички неща, които ни обединяват като нация и които са преминали теста на вековната ни история! По тази причина, ние не желаем образа на страната ни в Европейския съюз и света да се свързва с корупция, организирана престъпност и злоупотреби с европейските фондове. Ние работим неуморно да подобрим репутацията на страната ни чрез нашите усилия, както и усилията на нашите партньори от Европейската народна партия. Ние работим за подобряването на виждането на Европа за България, но смятаме, че и самочувствието на българите има нужда от промяна! Ние вярваме, че членството на България в ЕС е уникален исторически шанс и работим неуморно за пълноценната интеграция на страната ни в общото европейско семейство!

Най-висок индекс на корупция при управлението на ГЕРБ признат в световните класации ...

Към какво се стремим?

Нашата амбиция е да изтрием от образа на страната ни етикетите корупция и организирана престъпност! Да върнем вярата на българските граждани в държавността и правовата държава! Да разработим и да прилагаме ефективна система за управление на средствата от европейските фондове, предназначени за България за да изтрием позора, нанесен на страната ни от сегашните управляващи!

Ние от ГЕРБ се стремим към откритост в общуването с българските граждани! Тази откритост е израз на нова диалогична политическа култура, която искаме да изградим и наложим в България.

ГЕРБ вярва в семейството и неговата изключителна значимост. Затова ние искаме да създадем политики за подпомагане на семействата, работещите, както и самотните майки и децата.

Ние искаме да върнем достойнството на възрастните хора! Да окуражим младите за да не напускат страната ни! Но най-много ние дължим на работещите хора! На онези, които създават благосъстоянието на страната ни; на онези, които създават работни места в малкия и среден бизнес! На всички тях ние дължим сигурност в политическите решения и предвидимост в икономическото развитие на страната ни! Днес ние казваме на всички граждани в нашата страна, които се трудят почтено и упорито, плащат своите данъци и се грижат за своите домове, близки и семейства – ние уважаваме вашия труд, ние ценим всеки ваш работен час и ден, които създават благосъстояние и осигуряват просперитет за България! Повярвайте в нас и нека заедно променим България за да не бъде страната с най-ниски доходи и най-ниска производителност на труда в ЕС.

От 2,2 млн. пенсионери около 1,5 млн. живеят с по 70 евро на месец в дълбока бедност и невъзможност да се лекуват, да си купят лекарства и достатъчно храна.

32 % младежка безработица в България – никаква перспектива ... Това е ГЕРБ !!!

Ние се стремим към развитие на общество на знанието и иновациите. Младите хора трябва да получат възможността да се обучават, като финансовите проблеми да не са пречка за развитието им. Обучението през целия живот на гражданите от всички поколения също е наша цел. Българската наука е област, на която политиците у нас все още са длъжници. Потенциалът на нашите е учени е огромен и има нужда от повече възможности. Опазването и развитието на културните ни традиции е от изключителна важност за бъдещите поколения, които заслужават да ги познават и обичат.

ГЕРБ вярва в силата на пазара, свободната конкуренция и честните правила в икономическите отношения. Ние ще реализираме социална пазарна икономика, в която личността и човека не са на заден план. Ние знаем, че конкуренцията трябва да бъде поощрявана чрез ясни и прозрачни правила.

Най-мощните монополи и олигархия съпътстват управлението на ГЕРБ в горивата, ЕРП-тата, зърнопроизводството, търговията, медиите и т.н.

Ние вярваме в приноса на всеки гражданин на обществото. Затова ние се стремим към интеграция на всички социални групи и към социално сближаване. Основа на ефективната и трайна интеграция са икономическият принос и трудовото участие на всеки в създаването на общото благосъстояние на България.

Свободата на словото и медиите, намаляване на безработицата, подобряване на здравеопазването, увеличение на пенсиите, подобряване на стандарта на живот, опазване на околната среда и горите, развитие на земеделието и много други: накратко, ние ще се стремим да поправим нанесените през последните години вреди и да поведем България напред по пътя на просперитет и стабилност, който сме поели заедно с останалите държави-членки на ЕС.

ГЕРБ ще се бори срещу евроскептицизма, насаждан в обществото от хора, които работят срещу България и за собствените си интереси. Ние смятаме, че европейските ни приятели са доказали желанието си да помагат на страната, но само ако ние си помогнем сами. В един динамичен и бързо променящ се свят Европейският съюз е единственият шанс на България да защитим и реализираме националните си интереси на глобално ниво. Още повече, че успехът на Съюза да обедини Европа е исторически и ние трябва да сме горди, че сме част от процеса на европейска интеграция. Ние вярваме в принципа на субсидиарността, според който Съюзът трябва да се намесва и действа само, ако може да постигне целите в определената област по-добре от държавите-членки. Наред с нашата европейска интеграция ние работим и за развитите на трансатлантическите връзки с нашите партньори от НАТО.

Каква промяна е нужна за България?

Пред България, Европейския съюз и света предстоят години на предизвикателства. Световната финансова криза, икономическата рецесия в Еврозоната, глобалните промени в климата, безработицата, миграцията, демографската криза са проблеми, чието разрешаване няма да бъде нито леко, нито бързо. Но всяка криза е и възможност! Възможност за промяна!

Затова България има нужда от отговорно управление, което да поведе страната през тези трудни времена. ГЕРБ е реалната и единствена алтернатива на сегашното управление, което успя да докара България до недопустимото положение страната да загуби милиони евро. Това се случи заради корупция, некомпетентност и злоупотреби на управляващите! В днешните реалности, когато светът преживява глобална финансова криза, можем да очакваме само още по-големи проблеми, ако сегашната тристранна коалиция на БСП, ДПС и НДСВ остане на власт в България.

Но ние вярваме в българските граждани и в тяхната трезва преценка! Ние вярваме, че те няма да пропуснат да "наградят" правителството за неговите неуспехи и ще дадат ясен знак, че България е европейска държава, където корупцията, безхаберието и арогантността на управляващите нямат място!

Да върнем достойнството на България!

Най-бедната страна член на ЕС и в Европа, най-корумпираната страна в Европа ...

Ние сме ГЕРБ! Да! Ние можем!“

Текстовете в червено са коментари на „Под лупа“

Какво пише в "програмата" на ГЕРБ

PROGERB

Политическа партия ГЕРБ публикува някои акценти от програмата си, с която ще се яви на предстоящите избори. Документът представя близо 30 страници с по 3-4 опорни точки в различни сфери. Голяма част от тях имат предимно пожелателен характер – например ще борим престъпността и ще привлечем инвестиции, посочва Петър Ганев от ИПИ в публикация на dnevnik.bg.

Това, което липсва, тоест не е изведено като водеща критика и съответно приоритет, е заетостта, която беше най-тежко ударена през последните години и която всъщност предопределя нивата на бедност в страната. Така или иначе не уводните думи, а мерките са важни, като тук ще ги разгледаме именно през призмата на икономическия растеж.

Като основни котви на програмата можем да изведем следното:

  • Запазване на валутния борд;

  • Стремеж към балансиран бюджет;

- Запазване на 10% плосък данък

Така нареченият "стремеж към балансиран бюджет" не е детайлно разписан, така че не става ясно дали се обещава такъв към дадена година или се предвиждат още дефицити, макар и в рамките на 1-2% от БВП. Напомняме, че 2013 г. ще е петата поредна година на бюджетен дефицит.

Още по-важно е, че не се коментира темата за фискалния резерв

555826_373218212791139_300896728_n

колаж: Свободен човек

който през последните години изтъня и е близо до санитарния си минимум. Попълването му следва също да е приоритет, най-малкото защото предстоят и други големи плащания по външния дълг, но това изисква изоставяне на дефицитите и появата на излишък в бюджета.

В сферата на данъчната политика, освен запазването на плоския данък е записано и бързото възстановяване на ДДС за изрядни фирми, както и лихвена амнистия за задължения към държавата от минали периоди – разбирай до края на 2012 г. Последното остава изключително спорна мярка, която на практика подкрепя недобросъвестните платци и ощетява всеки, който си е плащал навреме.

По-интересното е, че с това данъчната политика се изчерпва – други данъци не се коментират, а осигуровките дори не са споменати в документа.

- Финансиране на предприятия от ЕС – това е на практика неизбежна мярка, тъй като е предвидено да усвояваме европейски средства както за малкия и среден бизнес, така и за нови предприятия;

- Въвеждане на електронното управление и създаване на специално министерство – също добро намерение, но наличието на министерство само по себе си не гарантира резултати.

Общият поглед към мерките за икономиката показва фокус върху усвояването на европейски средства, пожелателни текстове за електронни услуги и по-бърза администрация, както и появата на три министерства. Последното само по себе си не е проблем, стига да дава някакви резултати и да не води до раздуване на администрацията.

В сферата на енергетиката са разписани обещания в унисон със скорошните протести:

- Реформа в държавните енергийни дружества и съкращаване на разходите в енергетиката с минимум 10%;

- Довършване на строителството на всички газови връзки;

- Недопускане на неефективни енергийни проекти с държавно участие;

- Енергийна ефективност и саниране

- Удължаване живота на блоковете на АЕЦ Козлодуй

- Прозрачност и участие на гражданите в ДКЕВР – избор на състава на комисията от народните представители;

- Либерализация на пазара на електроенергия и възможност за избор на доставчик;

Предложенията в някаква степен адресират проблемите, но най-важните точки остават неясно разписани.

Реформата в държавните енергийни дружества трябва да бъде ясно посочена

например ще бъде ли разбит енергийният холдинг, през какви стъпки и срокове ще премине либерализацията в сектора?

По отношение на заетостта са разписани някои мерки, но това далеч не е направено в детайли:

- Стимули за работодатели, наемащи младежи;

- Заетост за младежи чрез насърчителни мерки;

- Стимули за млади хора да започнат собствен бизнес;

Подобен род мерки звучат крайно неясно и най-вероятно са предимно разходни мерки, тоест стимулите ще са под формата на държавни харчове, което през годините се е доказало като неефективен инструмент за създаване на заетост.

Странно звучи и конкретно разписаната мярка: "създаване на нови работни места в над 1000 предприятия чрез инвестиции в квалификация в условията на труд в социални иновации" (запазен оригинален текст). Какви ще са тези социални иновации остава мистерия, но е ясно, че те ще се случат с парите на данъкоплатците.

Прави впечатление, че

темите пенсии и здраве на практика не се разглеждат

Не се говори за устойчивостта на пенсионната система, нито за дефицита в НОИ.

НЗОК също не се споменава, макар именно в здравето и монопола на касата да бяха заровени някои от най-тежките проблеми на това управление.

Споменати са и новите закони в образованието и нов Кодекс на труда, но без повече детайли.

Големите социални сфери – пенсии и здраве – като че ли са оставени настрана, което е изненадващо на фона на натрупаните структурни проблеми.

Ето и някои от коментарите в „Дневник“ по тази статия :

herbaltea

Жалко, че едва ли някой от избирателите им я е чел.

Всичките гледат с влажни очи вожда как реже лентички и попиват всяка дума за магистрали.

bluescreen

На всички е ясна програмата на ГЕРБ : "Искаме да грабим още"

КМЕТ В СЯНКА

КАКВОТО И ДА ПИШЕ НЕ СЪМ ЛУД ДА ИМ ВЯРВАМ !!!

ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

neznaiko_2011

За какво им е на ГЕРБ програма? Техните избиратели гласуват за мускули ,не за мозъци.

Save BG

Няма НИКАКВО значение какво пише в "програмата" на гробаджиите! При тях става каквото му скимне на Главната Мутра и Милиционера Му Цвък! Това не е партия, а ОПГ.

Публикувано през m.dnevnik.bg

"ГЕРБ" Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!

ez1706

...все дълбокомъдри работи пише...

А под линия пише,че ще хванат всички от лошите,арестувайки ги по магистралите,по коите ще се лее ту мед,ту масло...

Гарнтирано.

moni56

..."програмата" ...

Браво дневник! Това ми стига..

exit13

Тия излязоха по големи некадърници и от комунистите.Вън всички партии поробители, време е за властта е на народа.

Gaetano Scirea

Това програма ли е или пожелания? Като гледам кой лансират за минфин, направо Дянков ще ни се стори "добро момче". Този Горанов освен, че говори само с клишета е усвоил арогантността и глупостта на вожда си ББ!

ubb_1

Пише ли за продължаване рекетирането на бизнеса?

Всичките на обещания го докарват, пръстите да си оближеш. Ама като захапят кокала, ослепяват и оглушават, а ГЕРБ специално не разбраха, че са ги изгонили. ГЕРБ повечето от тези неща вече ги бяха обещали и предния път, обаче ква я обещаваха, ква стана. Докараха хората да не могат да си плащат тока, след още едно участие във властта и водата сигурно няма да могат да си плащат. От мен имат много здраве.

Танас

Каквото и да пише няма да го изпълнят, защото не искаха даже мандата да си изпълнят докрай.

Нощен злодей

11690_579135872117492_764472615_n

12 без 15... Това е!

zloster

"Какво пише в "програмата" на ГЕРБ"

Че какво значение има ? Нали не мислете че ще я изпълняват ? Всичко е в " говоренето" , което е на дневен ред , определян от сънищата на Боцко.

Екип "Под лупа"

 П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за  евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.