Предизборната програма на ПП-ДБ: Конституционна реформа и 910 лв. минимална заплата

Военна помощ за Украйна и 50 млрд. лева инвестиции поравно в Северна и Южна България са сред другите цели на коалицията

Закон за промяна на Конституцията, увеличаване на пенсиите и 910 лв. минимална работна заплата - това са част от предизборните обещания на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Днес коалицията представи предизборната си програма. На онлайн събитието, излъчвано на живо в социалните мрежи, лидерите на обединението представиха основните приоритети, с които влизат в изборната надпревара. Програмата е подкрепена от 77 организации, както и БЗНС и "Обединени земеделци".

Обещанията, обобщени в 18 теми, бяха представени от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Добромира Костова, Петя Ставрева ("Обединени земеделци") и Илия Зюмбюлев (БЗНС). 

В програмата на ПП-ДБ е заложено инвестиции от 50 млрд. лв. поравно както в Северна, така и в Южна България. Асен Василев заяви, че до момента не се инвестира равномерно в страната. Той е на мнение, че средствата трябва да бъдат насочени към инфраструктура, образование и здравеопазване, за да могат хората в различните части на страната да имат достъп до еднакво качество на услугите. Василев заяви, че пътят към нормална икономика и доходи зависи от това във всяка една точка на страната да има условия за нормален начин на живот. Той добави, че Северна България не може да се развива само на думи, а с реални инфраструктурни проекти - мостове над Дунав и тунели под Стара планина. За 7 месеца договорихме проектите, за 4 години те ще са завършени, изтъкна той.

Христо Иванов пък заяви, че основен приоритет на коалицията е въвеждането на система за модернизация в образованието. По думите му парите в сферата трябва да са не на база количество, а качество. Според него по този начин всяко едно дете ще има достъп до качествено образование. От ПП-ДБ обещават увеличение на учителските заплати до 125% от средната за страната.

 
 

Здравеопазването в страната е с неравномерно качество, смятат от коалицията. Асен Василев изтъкна, че в някои части от страната медицинските услуги са качествени и достъпни, а в други - скъпи и на шест часа път. ПП-ДБ поставя в програмата си закупуването на 6 медицински хеликоптера до 2026 г. Друга цел на коалицията е изграждането на Национална детска болница по международните стандарти. Василев обърна внимание, че завареното досега е план за такава болница, но в сграда на 40 години.

Справедливи доходи е следващ приоритет на коалицията. Василев изтъкна, че това е възможно със събиране на данъците. ПП-ДБ обещава минимална заплата от 910 лв. през 2024 г., както и увеличение на пенсиите. Обединението не планира вдигане на данъците.

"Това не е ляво, това е европейско", заключи той.

Съдебната реформа си остава ключова цел на коалицията. Христо Иванов коментира, че корупцията започва от безнаказаността, а следствие от корупцията е бедността. ПП-ДБ ще внесе законопроект за изменение на Конституцията, целящ отчетна прокуратура и механизъм за контрол на главния прокурор. Коалицията планира реформа в КПКОНПИ и ВСС, както и ефективна борба с домашното насилие.

В сферата енергетика ПП-ДБ планира възстановяване на ПАВЕЦ "Чаира", инвестиции във ВЕИ мощности, както и облекчаване на процедурите за инсталиране на фотоволтаици за собствени нужди. Коалицията планира запазването на "Марица Изток", но при спазване на екологичните изисквания. Владислав Панев изтъкна, че енергетиката ще се променя, но комплексът и хората, работещи в него, трябва да бъдат запазени.

Земеделие: От БЗНС и "Обединени земеделци", които подкрепят ПП-ДБ, заявиха, че е време да се сложи край на експериментите в сектора. От коалицията си поставят за цел намаляване на цените с поне 15%. Според тях това е постижимо, ако се скъсят веригите за доставки и се заложи на българското производство. Бе изтъкнато още, че кръговата икономика, както и въвеждане на принципът "замърсителят плаща" остават основни за коалицията.

"Когато се обединим, няма нужда да търсим спасител", добави Кирил Петков.

Петков е категоричен, че Еврозоната и Шенген остават основни цели на коалицията.

Националната сигурност - в тази сфера се планира увеличение на заплатите в МВР, разследващи полицаи, подобряване на качеството на разузнавателните служби и създаване на единен разузнавателен орган. Борбата с битовата престъпност също е основен приоритет в програмата на партията. Ген. Атанас Атанасов добави, че е нужна модернизация на армията чрез заделяне на минимум 2% от БВП инвестиции в сектора. Той добави, че старото въоръжение трябва да бъде изпратено на Украйна, а в замяна да получим ново от НАТО.

Дигитализация и електронно управление - ПП-ДБ предлага дигитални трудови книжки, намаляване на административната тежест със 70%, както и премахване на изискванията за документи и печати на хартия.

ПП-ДБ предлага увеличаване на бюджета за култура, както и създаване на Фонд за подкрепа и съфинансиране на културни проекти, както и обновяване и модернизация на сградния фонд на културните институции.

Медийна свобода и плурализъм - в тази насока ПП-ДБ планират освобождаване на медиите от всякакъв вид натиск, борба с фалшивите новини, както и закони за защита на журналисти от т.нар. "дела шамари".

Предвижда се увеличение на бюджета за спорт, лицензиране на българска антидопингова лаборатория, обновяване на футболни стадиони, както и изграждане на спортни площадки в междублоковите пространства.

Политика за българите зад граница. ПП-ДБ планира развитие на мрежата от български неделни училища, привличане на българи с научна кариера зад граница и подкрепа за историческите български общности. 

https://offnews.bg/izbori/predizbornata-programa-na-pp-db-konstitutcionn...