Преди 104 години ген. Делов присъединява Кърджали към Майка България

На днешния ден през 1912 г. ген. Делов освобождава Кърджали от турско робство и присъединява Източните Родопи към Майка България. Това е едно от най-величавите исторически събития в най-новата ни история, защото освобождението на този край е изцяло българско и народно дело.

Освобождението на Кърджали съвпада исторически с обявяването на Балканската война през 1912 година. Само за три дни градът е превзет от Хасковския отряд, воден от генерал Васил Делов. Войниците му осигуряват тила на 2-ра Българска армия при Одрин. В Кърджали наричат генерала – освободителят.

Настъплението на българите в този край започва на 18 октомври, когато отрядът на Делов тръгва през границата в четири колони – две главни и две за странично прикритие. Ден по-късно те разбиват османските войски при Кованлък (днес Пчеларово) и Гьоклемезлер (Стремци) и се насочват към Кърджали. Корпусът на Явер паша (който наброява почти 24 000 човека) започва да отстъпва от града в безпорядък. С напредването си към Гюмюрджина Хасковският отряд застрашава комуникациите между османските сили в Тракия и Македония. Затова османското главно командване нарежда на Явер паша да контраатакува, преди българите да са достигнали Кърджали. За да изпълни заповедта, той разполага с 9 табора пехота и 8 оръдия, оставен без подкрепление.

В неведение за силите и намеренията на противника, българското главно командване (Щабът на Действащата армия, генерал Иван Фичев) нарежда на 19 октомври на генерал Иванов да спре настъплението на Хасковския отряд като твърде рисковано. Командващият 2-ра армия обаче не отменя заповедта си за превземане на Кърджали и дава на Делов свобода за действие. Хасковският отряд продължава настъплението си и на 20 октомври. Забавен от проливните дъждове и ръчното пренасяне на артилерията, той все пак успява да достигне височините северно от Кърджали преди османците да успеят да се реорганизират.

Рано сутринта на 21 октомври (8 октомври стар стил) Явер паша пресреща българите на подстъпите към града. Благодарение на пълното превъзходство на артилерията си и с удари „на нож“ войските от Хасковския отряд преодоляват османската отбрана и предотвратяват опита да бъдат обходени от запад. Застрашени сами от обход от същата посока, османците отстъпват за втори път през Арда, изоставяйки голямо количество боеприпаси и снаряжение. Към 16 ч. българските войски влизат в Кърджали.

В резултат на тази славна победа по време на Балканската война Кърджали и Източните Родопи са освободени от вековното робство и стават част от независимата българска държава.

http://www.faktor.bg/