Президентските избори ще са на 14 ноември

Президентските избори ще са на 14 ноември — Breaking.bg

До дни ще има решение на НС

НС ще гласува до дни решението кога точно ще са изборите за президент. Това стана ясно от думите на шефката на НС Ива Митева преди заседанието на правната комисия.

Митева поясни, че самото решение е готово като текст, но ще иска утре – в сряда – на председателски съвет темата да бъде обсъдена за последно и всички колеги да се подпишат под него. След това ще го внесе като точка от дневния ред. Митева обаче не уточни дали самото гласуване ще бъде в сряда или четвъртък.

Тя отново напомни, че основната дата, към която клонят, е именно 14 ноември. Наред с това Митева изрази увереност, че актуализацията на бюджета ще мине през пленарната зала до края на другата седмица.

Митева поясни, че не знае дали ИТН ще ходи на срещата с БСП, която е насрочена за сряда сутринта в НС.

Наред с това тя допълни, че в оставащите две седмици до евентуалното разпускане на НС ще иска подкомисията към правната да започне да обсъжда темата за промени в конституцията, въпреки че реално няма достатъчно време за това. Преди седмица от ИТН внесоха промени в конституцията за отпадане на забраната за двойно гражданство за избиране на депутати.

Тя отрече критиките, че не разпределя на време законопроектите, внесени в НС, особено тези за съдебната система.