Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

Нарече демонстрантите „въоръжени обучени бандити“ и се зарече, че няма да води преговори с тях

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън без предупреждение. По време на обръщение към нацията той нарече демонстрантите „въоръжени обучени бандити“ и се зарече, че няма да води преговори с тях.

„В чужбина се отправят призиви към страните да преговарят за мирно разрешаване на проблемите. Пълна глупост! Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци? Имаме си работа с въоръжени и обучени бандити“, каза Токаев.

Държавният глава изказа специални благодарности на руския си колега Владимир Путин за изпращането на военни част в помощ на казахстанските власти.

По време на размириците в страната са пострадали около 519 търговски обекта, ресторанти, транспортни съоръжения, както и банкомати, се казва в доклад на властите.

В документа се посочва още, че щети са нанесени главно на предприятия в търговията, ресторантьорството, транспорта, услугите и финансовия сектор – най-вече банкомати.

В страната вече започнаха да пристигат миротворци от силите на ОДКС. На този етап те са руският контингент.

По рано стана ясно, че в сградата на филиала на телевизионната компания „Мир“ Алмати е избухнал пожар.

Мироопазващите и правоприлагащи органи пък са поели контрола над летището в Алмати, обезопасени са и други важни обекти, а Токаев заяви, че конституционният ред в страната му е възстановен в по-голямата си част.