През 2022 г. България може да фалира: Красен Станчев, икономист

През 2022 година вероятно България може да фалира . Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в коментар за проектобюджета за 2021 година.

„Приходите са по-малко от разходите планирано, въпросът е, че сега разходите се увеличават, но няма никакви нови приходи. Така ще бъде и догодина. Дори се случва и нещо по-важно – това е, че философията на публичните финанси, която беше прилагана от средата на 1997 година, от началото на 98, в продължение на 22-23 години, изведнъж се променя тази година. Това е големият проблем. Всъщност ако се каже с малко по-други думи – предвижданите дефицити за тази и за следващата година вероятно няма да могат да бъдат финансирани с приходи от бюджета или пък с външни субсидии. Следователно ще се наложи догодина да се променят данъците, което пак не означава, че ще има достатъчно приходи“, обясни той.

Според Красен Станчев финансовата стабилност на България приключва. Независимо какво има в правителствената програма, въпросът е, че се прави в последната половин година преди изборите, добави икономистът.

https://19min.bg/news/8/141242.html?fbclid=IwAR266l9BbJ4dRim1dGROfVZznkb...