Принц Чарлз също е използвал „офшорки от Рая“

Името на британския престолонаследник принц Чарлз също се оказа замесено в скандалните разкрития на „Досиетата от Рая“.

Според британският вестник „Гардиън“, чиито журанлисти са част от мрежата работили по проекта Paradise Papers, фондът управляващ частното имение на принца е получил милиони лири печалби от офшорни компании. Фондът е имал дял и в регистриран в Бермуда бизнес, ръководен от един от най-добрите приятели на принца на Уелс.

Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те дали клетва да го пазят в тайна, коментира „Гардиън“. Компанията, в която кралското имение решило да инвестира, била оглавявана от стар приятел на принц Чарлз от университетските му години в Кеймбридж. Решението да инвестира в приятелска фирма, при това при строга тайна, повдига неудобни въпроси за имението на принца, отбелязва британското зидание.

Офшорната фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник, агитиращ за всякакви „зелени“ проекти. Според „Гардиън“, името на Чарлз косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно и за печалбите, на въпросната фирма.

Преди разкритията не е било публично обявявано, че имението на принца има офшорни интереси. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те. Тези съзнателни „пропуски“ винаги са били критикувани както в парламентарните комисии, така и от граждански активисти, отбелязва вестникът.

Въпросната приятелска фирма била регистрирана на Бермудските острови през 1999 г. и търгувала с въглеродни емисии, като генерирала „привлекателни доходи… инвестирайки в тропически и субтропически гори по света“. В нея инвестирали и други богати хора и публични личности.

„Гардиън“ обръща внимание също на факта, че кралското имение винаги е било освободено от данъци върху доходите си и върху печалбите от инвестиции.

„Индипендънт“ пък припомня, че принц Чарлз е лобирал за промяна в политиката по климатичните промени, без да разкрива, че има личен финансов интерес от това чрез офшорните си инвестиции. Според изданието това поведение на британския престолонаследник представляват „сериозен конфликт на интереси“.

„Гардиън“ коментира и факта, че купувайки дял в компанията на своя близък приятел, управата на имението на принца е дала клетва това да се пази в строга тайна.

Четири седмици след като купил акции в компанията, принц Чарлз призова въпросът за търговията с въглеродни емисии от тропическите гори да бъде включен в Протокола от Киото и в системата на ЕС за търговия с такива емисии, защото това било пропуск, отбелязва „Индипендънт“.

Снимка: theguardian.com

http://www.transmedia.bg/2017/11/08/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86-%D1%8...