Приходите в бюджета - с 300 милиона по-малко

Менда Стоянова: Не смятам, че когато премиерът е казал, че има нужда от актуализация на бюджета, за да се платят тези 25 млн. лева за Водното огледало, е имал предвид истинска актуализация, която да променя параметри в бюджета

Вероятността за увеличаване на пенсии и заплати е малка, заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Тя посочи, че приходите са с 300 милиона по-малко - заради осигуровките, но отхвърли и възможността за актуализация на бюджета.

За промяна на закона заговори премиерът Бойко Борисов по повод неразплатени на фирмите-строители 25 млн. лева за Водното огледало в Кърджали. По-късно обаче министърът на финансите Симеон Дянков отхвърли тази възможност.

„Аз не смятам, че когато премиерът е казал, че има нужда от актуализация на бюджета, за да се платят тези 25 млн. лева, е имал предвид истинска актуализация, която да променя параметри в бюджета“, коментира Стоянова.

На практика актуализацията означава одобрена от парламента промяна в разходната част на бюджета, което значи увеличение на бюджетния дефицит и изобщо промяна на макрорамката.

Актуализация не се налага и няма да се прави, освен ако не се наложи от икономическата обстановка. Според председателя на бюджетната комисия тези 25 млн. лева, останали от времето на тройната коалиция, когато се правеше проектът, могат да бъдат отложени или пък да бъдат разплатени, ако този бюджет позволява това от икономии на други разходи. Това може да стане със санкция на парламента от резерви, посочи Менда Стоянова, цитирана от КРОСС.

„Приходите в бюджета са тези, които биха могли да наложат актуализация, но на този етап не очакваме това да се случи до края на годината. Това може да стане само при евентуален срив на приходите, който по никакъв начин не би могъл да бъде компенсиран от намаление на разходите. Тогава би трябвало бюджетното салдо да бъде коригирано.

Отрицателното бюджетно салдо изисква отнякъде да се вземат пари на заем, за да похарчим повече, отколкото сме събрали като приходи. Към 31 юли данните по приходната и разходна част на бюджета не ни дават основание да считаме, че ще се наложи такава актуализация“, каза Стоянова.

Приходите са с около 300 млн. лева по-малко, допълни тя, като допълни, че основното неизпълнение ще бъде именно от осигуровките.“ Бюджет 2012 в момента се работи на ниво Министерство на финансите, разговори с останалите министерства по отношение на разходните пера, това е нормална бюджетна процедура. Основните макроикономически параметри са тези, които бяха заложени вече“, каза още Стоянова.

Засега икономическият растеж е по-нисък от очаквания и на тази база се търсят възможности за толкова разходи, колкото ще бъдат и приходите, съобщи още тя.

Липсата на индексация на пенсии и заплати тя обясни с тежката икономическа криза.  Когато имаме реално увеличение на приходите, тогава ще се мисли за чиновниците, заяви председателят на бюджетната комисия.

„Съгласна съм, че България с минималната работна заплата е на последно място в Европа, но нека видим с какъв старт влезе в ЕС и как наваксваше това през всичките тези 20 години на преход. Това не може да стане бързо. Пенсиите наистина са ниски, но за да се плащат, всички ние трябва да работим повече, за да се генерират приходи.“

Стоянова припомни, че 7 млрд. лева са разходите за пенсии годишно. Половината не се покриват от осигуровки, а от данъкоплатците, отбеляза тя. Това става чрез трансфери от бюджета към НОИ в размер на около 3.5 млд. лв. годишно.

„Пенсионната реформа става твърде бавно и не може да компенсира демографските дисбаланси, които се натрупват в тази система“, каза Менда Стоянова.

Webcafe.bg