Проверки – и снишаване в МВР заради Бююк

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разпоредила проверки в Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“.

Те трябва да установят обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турския гражданин Абдуллах Бююк, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус, гласи прессъобщението на МВР. Проверките са възложени на Инспектората към МВР.

Правозащитници и известни юристи обвиниха МВР, че е престъпило закона при предаването на Бююк на турските власти. Анкара поиска да й предадем обвинения за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен неин гражданин. Ислямският проповедник е сочен за организатор на неуспешния опит за преврат в Турция, извършен в нощта на 15 срещу 16 юли.

Междувреремнно днес стана ясно, че омбудсманът, МВР и неправителствени организации подготвят споразумение за сътрудничество. Подписването на документа ще осигури прякото наблюдение по изпълнение на мерките за принудително отвеждане до граница и експулсиране на чужди граждани, за да се гарантира спазването на човешките права.

На работна среща омбудсманът Мая Манолова и директорът на дирекция „Миграция“ към МВР старши комисар Николай Николов са обсъдили изготвянето на документа. Преди ден Манолова протестира, че МВР са нарушили закона, след като със заповед за принудително извеждане да изкарали от страната Бююк, без да има представители на институцията на омбудсмана и неправителствени организации.

http://ureport.bg/

#ОСТАВКА БЪЧВАРОВА ...