Проект на управляващите: Василев оглавява нов, извънреден орган за националната сигурност

Управляващите обсъждат създаването на Междуведомствен съвет, който да защитава държавата от рискове за икономическата и финансовата система. Предложението е финансовият министър Асен Василев да оглави съвета, съобщава БНР.

Новият орган трябва да бъде създаден чрез специален закон - за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

БНР твърди, че проектът за закона е обсъждан на финансовите експертни съвети при вицепремиера Асен Василев. Предвижда се, освен Василев, в Междуведомствения съвет да участват заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Това ще е консултативен орган към Министерския съвет.

Засега проектозаконът няма одобрение на коалиционните партньори.

В проектозакона се предвижда да бъдат създадени национални списъци - на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Изрично е казано, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия.

В проектозакона е посочено, че предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

https://offnews.bg/politika/proekt-na-upravliavashtite-vasilev-oglaviava...