Прокуратурата няма да се занимава с твърденията на Цветан Василев

Обвинението е преценило, че няма основание да се самосезира

Прокуратурата няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю пред проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал" преди няколко дни. Това заяви пред "Дневник" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че след като Софийската градска прокуратура се е запознала с изнесените от Василев данни, е преценила, че няма основание да се самосезира и да започва проверка за истинността на информацията.

В България има два клана - на Пеевски и на премиера. Повечето банкери са помогнали за "пуча" на КТБ, сделката за "Виваком" е апотеоз на срама, а след 2009 г. в България има мафия на власт. Това са част от коментарите на Василев, който от две години пребивава в Сърбия и за когото прокуратурата поиска екстрадиция. Част от коментарите в социалните мрежи след интервюто бяха, че банкерът за първи път говори с конкретика. В интревюто той посочва конкретни фирми, имена и сделки.

В петък президентът Росен Плевнелиев призова прокуратурата да провери дали Цветан Василев казва истината. "Демократичната държава не се базира на силни лидери, а на силни институции. Ако България е демократична държава, сега е моментът и не българският държавен глава или българските политици да се упражняват по тази тема, или някои други удобно да мълчат, или някои други удобно да се захвърлят с този или онзи парцал. Прокуратурата да се захване, крайно време е, много време мина", подчерта Плевнелиев.

http://www.faktor.bg/