Прокуратурата обвини бившият министър Петър Димитров за "Белене"

СГП привлече като обвиняем бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров,съобщиха от държавното обвинение. 

Димитров е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“. На 28.11.2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“ с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Петър Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК ЕАД, е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери - 77 172 475 евро и деянието представлява особено тежък случай.

Петър Димитров е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Бившият енергиен министър Петър Димитров се яви тази сутрин в столичното следствие. Дойдох, за да участвам в предизборната кампания, заяви той на влизане в сградата. 

Софийската градска прокуратура обвини вчера бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян. Вчера беше оповестено, че енергийният министър от кабинета „Станишев” Петър Димитров ще бъде освободен от Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. Други двама ексминистри – Румен Овчаров и Асен Гагаузов, също бяха освободени от бордовете на енергийни дружества.

http://offnews.bg/