Прокуратурата пусна СРС-та с Румен Радев. Подозира го в укриване на документи

За пръв път в историята на България прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор, в който се смята, че участва действащ президент. Аудио файлът е направен със специални разузнавателни средства (СРС). В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Огласеният от пресцентъра на държавното обвинение запис е придружен от постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари тази година. От документа не става ясно срещу кого е образувано разследването, но се уточнява, че СРС-та са прилагани спрямо Цанко Стойков.

 
 

No media source currently available

 
0:002:460:00
 
 Директен линк 
 

 Изскачащ плеър

От прокуратурата подчертават, че при извършения анализ на доказателствата по това производство са констатирани данни "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".

Съобщението на държавното обвинение е по повод призива на Радев, отправен към главния прокурор Иван Гешев по-рано във вторник – да обяви мотивите си за искането му Конституционният съд (КС) да разтълкува имунитета на държавния глава. Гешев поиска и конкретен отговор на въпроса – дали всички престъпления, визирани в Наказателния кодекс (НК), представляват "нарушения на Конституцията", за които основният закон предвижда възможност за импийчмънт на държавния глава.

Освен телефонния разговор между Радев и Стойков, прокуратурата разпространи още два записа. За тях може да се предположи, че са направени в кабинет. Обвинението уточнява единствено, че "най-вероятно" се водят между служители на военната авиация.

 
 

No media source currently available

 
0:003:390:00
 
 Директен линк 
 

 Изскачащ плеър

 

 
 

No media source currently available

 
0:002:552:08
 
 Директен линк 
 

 Изскачащ плеър

"Категорично установено е едно от участващите лица – командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Съдържанието на разговорите разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка на КПКОНПИ по отношение на съпругата на Президента на РБ, а именно г-жа Десислава Радева. Може да се приеме във висока степен за достоверно предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи", се твърди в прокурорското постановление за спиране на въпросното производство.

Разговорът

"Още едно нещо тука – лично... От КОНПИ тука почнаха да пристигат едни документи, заливащи... Аз досега държах положението и нищо не пращах, но сега почнаха вече официални писма да пращат. Аз съм дал указания – каквото можем да не пращаме, няма да го пращаме, но все нещо трябва да отговоря", се чува да казва генерал-майор Стойков в началото на първия запис.

Той уточнява от комисията са поискали информация "какви заповеди, какви договори са сключвани – за назначаването на Деси (Десислава Радева - бел.ред). Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал".

"Знам ги. Това са абсолютни простотии. Знам ги отдавна", отговаря неустановеният от прокуратурата мъж, чийто глас звучи като този на президента Радев.

Стойков отговаря, че "ще гледаме да го изчистим" отговора до КПКОНПИ, а Радев го моли "да го видим и тук, защото Христозов изнамерил всички документи. Има си наредба, обявена със заповед. Наредба на министъра на отбраната за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма титуляр".

"Добре, бе, разбрах. Аз, за какво да даваме обяснения, бе. Ние ще кажем – нямаме тези данни въобще. Сега и щриста тука ще го викна да ми даде юридически съвет. Ненужната информация въобще няма да я пратя", завършва Стойков разговора.

От разпространените материали става ясно, че наказателното производство се води от специализираната прокуратура. Предвид факта, че основен обект в него очевидно е командирът на Военновъздушните сили, не става ясно защо то не е поверено на военната прокуратура. Според член 411а, алинея 7 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), "когато едно дело е подсъдно на специализирания наказателен съд и на военния съд, то се гледа от военния съд".

Казусът "Радева"

За евентуален конфликт на интереси при назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС се заговори още през лятото на 2016 г. в разгара на предизборната кампания, когато Румен Радев бе издигнат за държавен глава от БСП.

Двамата работят няколко години заедно във Военновъздушните сили. В началото не са двойка, но непосредствено преди президентския вот сключват брак. Първоначално Десислава Генчева, която след брака си с Радев взема неговата фамилия, е финансистка. След това обаче е назначена и за пиар. След като Радев решава да напусне ВВС, тя си тръгва с него и се захваща с активна работа за президентската му кампания.

Темата за конфликта на интереси бе повдигната официално от бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Президентът обаче отхвърли обвиненията с мотива, че съпругата му е назначена преди той да оглави военната авиация. Впоследствие проверка на Министерството на отбраната показа, че Десислава Радева е била назначена през 2011 г. от генерал-майор Константин Попов като "старши експерт" в сектор "Финанси". После обаче със заповед на Радев тя е била назначена и за пиар на ВВС през 2014 г.

Това е станало в нарушение на трудовия кодекс, тъй като назначението ѝ за пиар е било възможно само в случай на заместване на временно отсъстващ, но не и при вакантна щатна бройка. Проблемът е бил засечен от Инспектората на Министерството на отбраната през 2015 година. Тогава командирът на ВВС ген. Румен Радев е уведомил проверяващите, че "са предприети мерки за отстраняване на допуснатите слабости и нарушения на щатната дисциплина". Инспекторатът обаче така и не се е задействал и за евентуален конфликт на интереси.

Миналото лято КПКОНПИ съобщи, че е извършила проверка по случая, но не е установила конфликт на интереси на Радев. Според комисията няма данни за нарушаване на вече отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е съдебно-криминален репортер от над 10 години. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които Българската телеграфна агенция, вестник „Сега“ и сайта „Медиапул“.