Прокуратурата разследва плагиатство по случая с Петър Илиев

Софийската градска прокуратура е образувала днес разследване по сигнала на БОЕЦ за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев. Това обявиха от гражданското движение във Фейсбук. Разследването, което засега се води срещу неизвестен извършител, е по чл. 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Името на Илиев нашумя миналото лятото, след като бе номиниран от ИТН за министър и силов вицепремиер. 

Етичната комисия на Софийския университет заключи през септември, че Илиев плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г. Той е използвал значителни части от дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова. На 1 октомври м.г. Илиев обяви, че напуска университета, но ще продължи да работи за Отечеството.

 

Казусът с плагиатството на Илиев бе разгледан и от Софийския адвокатски съвет. Преди месец той прие, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство.

"На прокуратурата ѝ трябваше почти половин година, за да установи очевидното. Образуваното наказателно производство е резултат от сигнала на БОЕЦ и медийния и обществен натиск по случая", пишат от БОЕЦ.

Прокуратурата разследва плагиатство по случая с Петър Илиев | СЕГА (segabg.com)