Прокуратурата спешно проверява фалшивите подписки за изборите

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обяви, че са открити и записи на починали хора

САМУИЛ ДИМИТРОВ, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Прокуратурата е започнала спешни проверки заради множеството сигнали от граждани, че са попаднали в списъци за подкрепа на кандидат-президенти или за референдума, без изобщо да подозират за това, съобщи пред "Сега" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. До момента в Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала. Трети - от конституционен съдия, е подаден до главния прокурор Сотир Цацаров. 

Всички сигнали ще се препращат в столичната районна прокуратура (СРП). Пренасочването се налага, защото СРП е компетентна да разследва съставяне на документ с невярно съдържание. На практика това значи, че горестоящата прокуратура е дала указания да се търсят именно такива престъпления. Разследване все още не е започнало. Сигналите, които постъпват в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), също ще бъдат препращани в прокуратурата. Ако все пак започне разследване и бъдат повдигнати обвинения, НК предвижда до две години затвор за съставянето на документа. 

Скандалът с подписките се разрази, след като Централната избирателна комисия пусна на сайта си опция, чрез която всеки може да провери дали личните му данни фигурират в списък за подкрепа на кандидати за президент и вице. Десетки хора сигнализираха в социалните мрежи, че имената и ЕГН-тата им се появяват, без те изобщо да са давали подкрепа за тези кандидати. От ЦИК побързаха да се застраховат, че комисията не може да направи проверка, въпреки че Изборният кодекс задължава ЦИК и ГРАО да проверят истинността на подписите. 

За пореден път в подписките бяха открити и лични данни на починали хора. Разкритието направи говорителят на комисията Цветозар Томов пред Нова ТВ. Преди предсрочните парламентарни избори през 2013 г. стана ясно, че покойници са се "подписвали" в полза на ред политически сили. От проверените тогава подписки на 71 партии, подали документи в ЦИК, бяха установени 148 000 невалидни парафа, от които 10 700 бяха на лица без избирателни права - починали, затворници, психично болни, чужденци. Тогава партиите масово се оправдаваха, че няма как да контролират и проверяват кой какви данни записва в събираните на открито подписки. Служба ГРАО към регионалното министерство, която извърши проверката през 2013 г., пък отказа да даде конкретни данни за колко починали става дума. 

Тази година стряскащи числа излязоха при проверката на подписите, събрани за несполучилия референдум на бизнесмена Веселин Марешки. От 94 407 невалидни записа, които ГРАО откри в подписката му, 2008 бяха на мъртъвци. При проверката на подписката на Слави Трифонов също имаше близо 100 хиляди невалидни подписа, от които 953 бяха на покойници. Точни данни за броя на починалите в подписките на партии и инициативни комитети за предстоящите избори и референдум обаче няма. "Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга", коментира единствено Цветозар Томов. Той призова гражданите да се възползват от възможността да проверят на сайта на ЦИК дали личните им данни не са попаднали в нечия подписка без съгласието им. Открият ли ги, трябва да се обърнат с жалба към КЗЛД.

Томов посочи, че в бюлетината за президентския вот за първи път ще присъства квадратче "не подкрепям никого". Ако го отбележим, гласът ни пак ще се брои за действителен, но без да се отрази на резултатите на кандидатите за държавен глава. "Според мен няма да има драматичен ефект от това нововъведение. Избирателната активност няма да се различава рязко от традиционната за президентски избори", коментира той.

Бюлетината ще съдържа имената на 21 кандидатпрезидентски двойки. Номерата в нея няма да включват номер 1 и номер 9, под които трябваше да се състезават Светослав Витков и Владимир Кузов. ЦИК отстрани и двамата от надпреварата, тъй като не им достигнаха необходимите 2500 подписа на подкрепящи ги граждани. Витков се оправда, че не му стигнало времето, и се закани да обжалва решението на комисията.

----------------НАЧАЛО--------

Предизборната кампания започна официално вчера и ще приключи на 4 ноември. БСП първа откри кампанията си вчера в Античния театър в Пловдив. Реформаторският блок ще направи същото днес в столичната зала "България". А ГЕРБ - в неделя в зала "Арена Армеец".

http://www.segabg.com/