Прокуратурата с проверки за прехвърлянето на акциите от „Международен панаир Пловдив“

Две проверки ще прави Окръжната прокуратура във Варна по случая с апортната сделка на Община Варна за прехвърляне на 29 % от акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие, съобщиха от обвинението.

Едната е по надзора за законността и има за цел да установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализиране на сделката и разрешаването ѝ.

Втората е с оглед на това има ли извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил.

Ако не бъдат открити нарушения решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна.

Срокът за обжалване е 14 дни.

На 17 декември вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна Марио Смърков, в което апелира да се спре взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември и вписването в Агенция по вписванията.

С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от „Международен панаир Пловдив“ АД на дружеството „Пълдин туринвест“ АД,  в което Георги Гергов държи контролни пакет. 

Сега Нинова настоява областният управител да оспори решението на варненските общинари

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите в панаира, които Варна притежава в „Пълдин туринвест“ АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъква вицепремиерът.

Гергов е бивш лидер на социалистите в Пловдив, свален от поста по настояване на Корнелия Нинова.

Прокуратурата с проверки за прехвърлянето на акциите от „Международен панаир Пловдив“ | Закон и ред | Tribune.bg