Прокуратурата удължи срока на проверка на гражданството на Кирил Петков

Сегашният срок е до 15 декември

Проверката на Специализираната прокуратура по сигнала срещу бившия служебен министър и съпредседател на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков във връзка с гражданството му, образувана на 24 август, се удължава до 15 декември, съобщи за БТА говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев. По случая документите от Конституционния съд/КС/ вече са получени, а се очакват тези от КПКОНПИ. След края на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

От прокуратурата съобщиха на 13 октомври, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, въз основа на „сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление“. Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

На 27 октомври КС излезе с решение, с което обяви за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че „се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър“.

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата. Аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България“, коментира Кирил Петков решението на КС във връзка с канадското му гражданство.

Прокуратурата удължи срока на проверка на гражданството на Кирил Петков | Закон и ред | Tribune.bg