Промяната не е във вашия телевизор

 

 

 

 

 

Тази сутрин се отдадох с мъка на сърцето на задължението да се информирам какво мисли българският “елит” по актуалните теми. Защото “елитът” го канят да си сподели мислите, теориите, опита, прочита на понякога умни книги и прогнозите си с простолюдието от екрана на трите водещи по аудитория телевизии.

Похарчих ценните минути от живота си да сърфирам с дистанционното. И ето на какво се наслушах ( за гледане нямаше много, както обикновено).

Гербаджийски министър искрено вярва, че председателят на парламента съзнателно е поел ролята на биологическо камикадзе, заразявайки преднамерено премиера с китайски вирус, за да не го хване македонския. Злодейството било извършено нарочно на срещата при президента, за да бъде прикрито по този начин чрез заразяването на останалите президентски гости. Само не стана ясно дали бившият министър и настоящ професор е научил за това престъпление от интернет, където гъмжи от подобни твърдения или самият той заразява мрежата. Защото е ясно, че когато един ( макар и бивш) здравен министър кихне нещо подобно, вирусът на конспирацията разболява хиляди.

Също така научих от друг професор, който се прочу с родолюбивото научно съобщение за наличието на 80 на сто дебили в България, че никога не е имало пазарна икономика на света и че пандемията всъщност е един голям заговор срещу готиния комунистически Китай. Целта била хегемонът ( стреснат да не му вземат китайските другари световното господство) да си запази хегемонията. А тя, както знаем е толкова всеобхватна, че му отрежда в момента челно място по заразяване на деца в (не)свободния свят на (не)пазарната икономика – благодарение на хитрата бумерангова от пандемична гледна точка политика по сдържане на китайските другари. Ама какво знам аз, “неолибералният папагал” ( както с гнуслива гримаса се изрази професорът по адрес на несъгласните с него )!

Преброителят на дебилите, чест гост на БНТ, също така ме осведоми с гробовно изражение на лицето какво ни\ме чака, АКО Русия реши да разположи някоя и друга батарея ракети “Искандър” край Ниш. Спукана ни е работата АКО ядосаме Москва – това НАТО, мато- няма значение. Само не разбрах защо ще ни трепят от Ниш като Крим е насреща и там гъмжи от руски ракети, кораби, самолети и прочее атрибути на руското миролюбие. Ама какво знам аз, явният дебил, който със сигурност не се числи към елитните 20 процента от населението, чиито най-елитни представители са окупирали 100 процента телевизионния ефир.

Продължавайки съботния телевизионен триатлон с дистанционното попадам на видния борец за правата на пушещите да тровят околните, награден за старанието си с пост в бърлогата на европейските врагове, които ни наложиха да се тровим по-малко от цигарите. Всичко в разговора вървеше нормално, а не както се е случвало друг път с обиди и цинизми, докато не изплува темата за хората с различна сексуална ориентация. Не че бившият режисьор каза нещо ново, но пък защо още веднъж да не си преговорим позабравената тема за лошите европейци, които ни пробутват зловещата си толерантност…

В един момент, в разгара на моя тв триатлон, се зачудих в каква България живеем. Европейска, евроатлантическа и гласувала доверие на “неолиберални папагали” да променят нещо или сме си в същата България, от която изобщо не сме се измъкнали, защото сме вкупом дебили за онези, които ни се подиграват от екрана.

В началото на т.н. преход любимата рубрика на червения в. “Дума” беше “Ние пак сме тук”. Явно преходът продължава и те наистина са си тук и се подхилват на нашата наивна вяра в промяната.

А, да не забравя: имаше и плах опит за нещо ново на този фронт в застиналата позиционна война срещу “неолибералните папагали”. Водещият на предаването по БНТ Георги Любенов, когото друг път съм критикувал, на два пъти спомена “вируса от Ухан”, “уханския вирус”, а душманинът на дебилите дори не понечи да защити китайските другари от споменаването на тази истина. Браво, една истина си проби плахо път. 

Както е тръгнало, следващата събота можем да чуем откровение и за Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА). Защото Георги Любенов, както съм споменавал, е идвал на протест пред МОЧА и дори се снима с дебил като мен на събитието ( публикувал съм снимката, няма да я повтарям). Беше отдавна, но все е нещо на фона на нищото, което се случва в условията на “промяната” днес.

Промяната не е във вашия телевизор – Иво Инджев / Ivo Indzhev