Простата кърджалийски пионка дърпа протестиращия лъв за опашката

Иво Инджев

Цвета Караянчева, простата пионка (наречена от него с друга дума от Бойко Борисов, пак начело с “п”) , доказа вчера, че си е заслужила обидата, която не я обиди. Защото трябва да си много проста да наливаш бензин в уж затихващия огън на протестите, които нейния прост властелин се опитва да умилостиви.

Докато Борисов се чуди какво още да измисли, че да го приемат за благ  политик с биография на бияч, който обаче не бие протестиращи срещу него, Караянчева обяви, че вече не виждала младите на протестите. Което е доста добър начин да ги накара да дойдат на тях, ако наистина са се оттеглили.  

Как точно Караянчева мери възрастта на протестиращите? И по какъв начин регистрира присъствието им на протестите – от служебната лимузина ли ги следи или ползва каналите на канализираната проправителствена пропаганда- като Канал 1 на Кошлуков, Канал 3 на Пеевски и прочее части от пропагандната канализация на власт имащите?

Нейното наблюдение силно напомня на твърденията на руски посланици у нас, които загадъчно съобщават колко много са русофилите в България, а двуглавите им папагали тук после повтарят в захлас твърдението за подхвърлените им 80 на сто от всички българи неофициална членска маса в петата колона на Москва.

Не веднъж съм задавал въпроса по каква методология ги броят, обявявайки останалите ако не за “русофобско” малцинство, то за “маргинали” (по израза на негово преизходителство посланик Юрий Исаков). Отговор, разбира се, няма. Кой производител на фалшиви новини ще си признае изхождането по такива въпроси?  

Още в самото начало на протестите, които продължават вече 45 дни (поради което е нормално не всички протестиращи винаги да са на улицата) отбелязах, че властта се надява на умората на ентусиастите и на факта, че много от тях ще бъдат принудени да се завърнат в края на лятото в университетите и на работните си места в чужбина, където са отлетели поради негостоприемната среда за гнездене тук, уредена от начина на управление на онези, срещу които протестират.

И ето, че лятото е към края си, а една проста пионка на Борисов няма търпение да обяви тържествено, че онези момичета и момчета с остроумните лозунги срещу простите власти у нас най-после са на път да отпътуват, да се махнат от пътя им.

Мечтата на Борисов и простите му пионки може и да се сбъдне в частта, която се отнася до принудителната сезонна миграция на Запад. Но с простите си глави обсадените феодали в България явно не разбират, че веднъж заявили позицията си, младите няма да се откажат. Ще пренесат протестите си там, където гнездят. На Запад.

Пред българските посолства и пред институциите на държавите, които са ги приютили, където също предстои край на лятната ваканция и на удобното мълчание за ставащото в “стабилната” България на феодала Борисов, окопал се в своята балканска крепост с помощта на милиардните европейски харчове за каквото му скимне в името на авторекламата му на строител и разпределител на порциите тук.

Простите бъркат простосмъртните със себе си, смятайки ги за прости също, защото се имат за безсмъртни след цели 10 години яздене на все по-русифицираното статукво на вълната на собствената простотия и енергийна лакомия покрай проектите на Путин.

Младите в България, особено отлетелите на Запад, отдавна са напуснали клетката, в която е отгледано предишното поколение. И за нищо на света няма да допуснат да бъдат натикани в нея.

Нарушавайки неписаното правило, простите пионки на Борисов, който се опитва да нахрани с подкупи обитателите на въображаемата клетка на своето всесилие, сега нарушават и другата част от надписа във всяка зоологическа градина: “не дразни животните”.

Политическото животно Борисов разбира това и набляга на подхвърлената храна, но простите му пионки решиха, че могат и да дръпнат българския лъв за опашката. 

Дали пък Борисов няма да забрани на Караянчева да говори, както заповяда на правосъдния си министър Кирилов да пише и да дразни врага? Би било логично. И без това Началника си говори сам.

Предвидих, защото не беше трудно, че властта у нас разчита на естествената смърт на протестите във връзка с есенния сезон и миграцията на младите на Запад. Сега се осмелявам да прогнозирам, че за предсказуемите простаци, въоръжени с власт у нас, ще има есенни изненади.