Протеже на Цветанов осъден за точене на ДДС

Георги Икономов протеже на Цветанов осъден за точене на ДДСБанско и Икономов -мисля, че добре звучи!“ С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов представи депутата Георги Икономов като кандидат на ГЕРБ за кмет на курортния град. Цветанов оглавява вътрешното министерство и сигурно знае, че протежето му Икономов е бил осъден за съставяне на фалшиви документи и точене на ДДС.

Процесът завършва през 2003 г. със споразумение между прокуратурата и днешния парламентарист Георги Икономов. „Той се признава за виновен и отървава затвора. Вместо това Районният съд в Разлог му налага парични глоби за двете престъпления, в които е обвинен. „Галерия“ разполага с документи по делото. В онези години Георги Икономов работи като икономист в „Ай Джи-Консулт“ ООД в Банско. Той е съставил фактури ментета от името на фирми фантоми от Пловдив, София и Варна - „Инвес“ ООД, ЕТ „Георги Георгиев“, „Ефкос“, „фло-рони“ и други, пише в документите по делото. Целта била да се изтегли ДДС. Далаверата обаче е разкрита и днешният гербад-жия попада на подсъдимата скамейка. Делото се точи от 1997 до 2003 г. В крайна сметка той предпочита да се признае за виновен. Сключва извънсъдебно споразумение с прокуратурата и така отървава решетките. Източници на „Галерия“ припомнят, че Георги Икономов е бил уволнен поради същите причини и като служител в местното данъчно управление. Тази професи-Цонална биография Робаче не е пречка той да стане депутат от ГЕРБ и член на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание. Сега, според източници на „Галерия“,от парламентарната група на ГЕРБ лично Цветанов го е лансирал за кмет на Банско. Преди да завърши икономическото си образование, Георги Икономов се записал да учи в полицейската школа в Симеоново в пожарникарския профил, разказват негови съграждани. Така и не успял да избута школата докрай и се прибрал безславно в Банско. Съдружничка на Георги Икономов във фирмата, която е правила фактурите мен тета, е Ирена Колчагова.

Тя е съпруга на днешния председател на Общинския съвет в Банско Владимир Колчагов. В декларацията си пред Сметната палата тази година общи-нарят Колчагов обяви, че е спечелил близо 40 хил. лева от... хазарт! В Банско той е известен и с факта, че е възложил общински поръчки на фирмата на зет си Атанас Ангелинин за над два милиона лева. Огромните пари са за скромен ремонт на местния културен дом и за асфалтиране на няколко улички. Само няколко месеца след като зетят спечелил поръчките, Владимир Колчагов подарил на сина си лека кола ауди, забелязали в Банско. Сега Георги Икономов е кандидат за кмет на Банско, а Владимир Колчагов води листата на кандидатите за общински съветници. Това е изборът на ГЕРБ за Банско.

Светлана БАТАЛОВА

в. „Галерия“