Протестите "нарушават демократичните ценности". И още от прокурорите във ВСС

По-малко от два часа след приключването на протеста „Да спрем Гешев – новата бухалка!“ пред ВСС, прокурорската колегия на кадровия орган на съдебната власт гласува позиция по издигнатите искания.

„Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор", е становището на 11-те обвинители. Освен протеста срещу номинацията на Иван Гешев за наследник на Цацаров, поводът за позицията е искането на „Демократична България“ за оставката му като зам.-главен прокурор, както и сигналът на лидера на „Да, България!“ Христо Иванов зa oбpaзyвaнe нa диcциплинapнo пpoизвoдcтвo cpeщy Гeшeв. Иванов призова номинацията на Гешев да бъде оттеглена с аргумента, че нe oтгoвapя нa виcoĸитe eтични и мopални cтaндapти зa длъжнocтта.

Според прокурорите, които в началото на седмицата предложиха заместника на Цацаров за негов наследник, в момента се прави „опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и в независимостта на съдебната власт“.

Прокурорите твърдят, че процедурата ще бъде проведена в „пълно съответствие с изискванията на конституцията“, а те самите “не се поддават на политически влияния“.

След като бе огласена декларацията на прокурорската колегия, главният прокурор Цацаров е направил изявление по темата, пише сайтът ДеФакто.„Кaĸвoтo и дa бeшe ĸaзaл ĸaндидадът, тo нямaшe дa бъдe пpиeтo oт тaзи пoлитичecĸa cилa и oт нейния пpeдceдaтeл. Зaщoтo ĸaндидaдът нe cъвпaдa c пoлитичecĸитe aмбиции нa тoзи пpeдceдaтeл. Hямa дa ce пoддaдeм нa ĸaĸвитo и дa e oпити зa нaтиcĸ нe caмo oт oпoзициoннa пoлитичecĸa cилa, зa ĸaĸвaтo ce пpeдcтaвя „Дa, Бългapия!“, нo и oт ĸoятo и дa e дpyгa“, коментира той.

Непосредствено преди публикуването на позицията на прокурорите, Управителният съвет на Камарата на следователите в България публикува собствено становище, изразявайки подкрепата си за кандидатурата на Иван Гешев.

„Считаме, че тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор“, се казва още в становището. „Считаме, че десетгодишният следователски опит на г-н Иван Гешев предполага задълбочено познаване на нашата работа и проблемите в нея“, допълват следователите.

В становището, адресирано до пленума на Висшия съдебен съвет, ръководството на Камарата на следователите призовава членовете на съвета да не се поддават на външен натиск, какъвто, според него, вече им се оказва.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30075025.html