Проучване: Половината българи избират сигурността пред свободата

Татяна Димитрова

 

Сигурността е по-важна от свободата и демокрацията за българите според проучване. Общо 90% смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни. Висок процент не са склонни да живеят в една сграда или да имат за приятели хора от други етноси. Немалко българи смятат, че заплатите на всички трябва да са приблизително еднакви.

Това показват данните от проучване за обществените ценности на агенция „Тренд“ сред 1003 българи по поръчка на компанията „Интерпартнърс“ и дъщерната й „Интеримидж“. Проучването е проведено през октомври 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю лице в лице.

Най-много от участниците в проучването – 47%, са избрали като най-важен сред ценностите за тях мирът, семейството е на втора позиция с 37%, а сигурността – на трета позиция с 36%. Свободата идва на шесто място с 25%, а демокрацията събира едва 13%. Тук участниците са можели да дадат повече от един отговор.

На въпрос, ако трябва да избират между свобода и сигурност, повечето биха избрали сигурността – 50% при 43% предпочели свободата.

Общо 90% смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са безплатни. А 81% – че държавата трябва да осигурява работа на всеки, който желае да работи. Почти толкова – 79%, са и тези, които вярват, че държавата трябва да гарантира минимален доход на всеки. Общо 21% от участниците в проучването са убедени, че всички трябва да имат приблизително еднаква заплата независимо от типа работа, а над половината – 65%, казват, че едрият бизнес прави несправедливо големи печалби.

Повечето хора – 62%, смятат, че успехът в България зависи от това кого познаваш. Едва 26% са убедени, че успехът идва, ако работиш усърдно. Общо 13% смятат и че всички трябва да получават еднакви доходи.

Общо 75% от българите смятат, че животът е безсмислен без деца, а 35% смятат, че това е вярно без брак. Такъв е делът – 31%, и на тези, които не виждат смисъл без кариера.

Проучването показва още, че 77% смятат, че домашната работа трябва да се споделя между мъжа и жената, но 36% посочват, че работа на жените е да отглеждат децата. Една четвърт са убедени, че мъжете трябва да получават повече пари от жените на същата позиция, а 14% дори мислят, че жената трябва да е подчинена на мъжа.

По около 70% от хората казват, че биха живели в една сграда и биха имали приятелски отношения с турци. Процентът на готовите да живеят в една сграда с евреи или гей хора е около 43, а едва една трета – 36%, биха поддържали приятелство с човек от ЛГБТ+ общността.

Още по-малко – 32%, биха поддържали приятелски отношения с бежанец. Едва 10% декларират, че биха влезли в брак с ром.

Оптимисти за развитието на населеното си място са 52% от българите, а 48% мислят така за България.