Проф. Константинов: Раздробяването в ляво може да се окаже голяма опасност за ГЕРБ

Случаят с Пламен Орешарски може би е началото на нов политически проект

„Аз не съм чак такъв привърженик на конспирацията, че да предположа някакви кой знае какви замисли за тази кандидатура на Пламен Орешарски. Това раздробяване на лявото, което е очевидно, може да се окаже една много голяма опасност за ГЕРБ, ако те не я осъзнаят”. Това заяви политическият анализатор проф. Михаил Константинов по повод новата кандидатура в ляво на Пламен Орешарски пред "Фокус". "Вярно е, че на първи тур лявото ще се яви разединено. Виждате – генерал Радев, кандидатурата на АБВ, Татяна Дончева, сега идва господин Орешарски, който в някакъв смисъл последно беше министър-председател на ляво управление. Лявото ще бъде разделено на първи тур, но ще има и втори. И тези хора, които вече на първи тур гласуваха един път, част от тях ще отидат на втори тур за останалия кандидат да гласуват. Аз може да съм гласувал примерно за Дончева, която не влиза на балотажа, но след това отивам и гласувам за Радев, за да си подкрепя, така да се каже, лявото гласуване. Тоест това раздробяване на лявото означава също и мобилизация на лявото", коментира проф. Константинов.

"За тази мобилизация остава още една седмица между двата тура, и така избирателите на Калфин, на Радев, на Дончева и на Орешарски могат до голяма степен да се обединят и да подкрепят този от тях, който отиде на балотажа, който най-вероятно е генерал Радев. Така че ситуацията хич не е толкова решена, въпреки че, разбира се, най-големи шансове има все още неизвестният кандидат на ГЕРБ", каза още математикът.

"В случая с Орешарски по-скоро това е може би е начало на някакъв нов политически проект. Аз все пак се учудвам на тази постъпка на господин Орешарски, защото той голяма подкрепа няма как да получи на първи тур, а ако подкрепата му се окаже обидно малка, това не е хубаво за него. Когато бивши известни политици са се заблуждавали, че още имат влияние, явявали са се на избори и са получавали обидно нисък резултат. Тоест те получават електорален шамар. В този смисъл е опасно, когато бивш политик се опитва да се връща в играта", коментира проф. Константинов. 

http://www.faktor.bg/