Путин направи личния палач Кадиров „герой на Русия“: какво се знае за Адам Делимханов

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-04-27/5703588-putin-sdelal-l...

Рамзан Кадиров и личният му палач Адам Делимханов

Адам Делимханов е известен повече от 15 години като личния палач на Рамзан Кадиров и с основателна причина

Депутатът на Държавната дума на Руската федерация Адам Делимханов получи титлата „Герой на Русия“ за личното си участие във войната срещу Украйна. Според изявления на медиите, парламентаристът е участвал активно в битките за Мариупол 

Реже руснаците, после убива за руснаците - биография на Адам Делимханов

Адам Делимханов е роден през 1969 г. в село Беной, тоест той принадлежи към един и същи клан с главата на Чечения Рамзан Кадиров.

До средата на 90-те години Делимханов не се откроява по никакъв начин - училище, военна служба, работа като механик и доставчик, след което учи в Държавния университет в Грозни.

По време на първата чеченска война Делимханов се биеше срещу руските федерални сили и дори беше личен шофьор на полевия командир Салман Радуев, тоест се радваше на високо доверие.

Във втората чеченска война обаче Адам Делимханов преминава на страната на руснаците и започва да служи в органите на вътрешните работи, по-точно в службата за сигурност на ръководителя на Чечения Ахмат Кадиров. Делимханов служи в чеченската полиция до 2006 г., на 18 юли е назначен за заместник-председател на правителството на Чечения, а през 2007 г. е избран в Държавната дума на Руската федерация от партия Единна Русия и оттогава не напуска законодателната властв парламента на страната окупатор.

Личен палач на Рамзан Кадиров

Трябва да кажа, че репутацията на депутата е много скандална и се свързва основно с гръмките му изказвания и множеството убийства, за които опонентите му го обвиняват.

И така, още през 2007 г. Делимханов, уж на среща с родителите на екстремистите, каза, че всеки, който отиде в гората, ще му бъде отрязана главата, между другото, както ще покаже времето, това е любимата заплаха на политика.

През септември 2008 г. Руслан Ямадаев, бивш депутат на Държавната дума на Руската федерация и член на клана на братя Ямадаеви, беше убит в центъра на Москва. Те, подобно на Кадирови, преминаха на страната на Руската федерация през 1999 г. и създадоха батальон "Восток" от чеченци, които воюваха за Русия. Също идващи от клана Беной, Ямадаеви бяха първите съперници на Кадирови в борбата за контрол над Чечения.

Убития Руслан Ямадаев

 

Не е изненадващо, че Иса Ямадаев в интервю за медиите директно обвини брат си Адам Делимханов в убийството, заявявайки, че последният е известен в Чечения под прякора „Палачът“, защото ръководи екзекуциите и отвличанията.

По-малко от година по-късно, през пролетта на 2008 г., в Дубай (ОАЕ) бяха задържани двама души, които трябваше да убият Сулима Ямадаев, който всъщност командваше батальон „Восток“, докато Руслан Ямадаев осигури на клана „политически покрив“. В резултат на задържането редица заподозрени, включително самият Делимханов, бяха обявени за издирване от Интерпол.

Лоялността, доказана от пролятата кръв на конкурентите, беше оценена от Рамзан Кадиров, а през 2009 г. той дори определи Адам Делимханов за свой наследник. Оттогава обаче последният работи главно в Руската федерация, превръщайки се в своеобразен "куратор" на всички чеченци, живеещи в Русия.

 

По-късно депутатът влезе в скандали повече от веднъж, например битка с друг депутат от Обединена Русия Алексей Журавлев и златният пистолет на Делимханов падна по време на боя.

 

През лятото на 2014 г. Делимханов беше включен в списъка на санкционираните лица на Министерството на финансите на САЩ като член на транснационалната престъпна организация Brotherly Circle.

Делимханов "се освети" в убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов на 27 февруари 2015 г. Въпреки че Руслан Мухудинов беше признат за пряк убиец, адвокатите на семейство Немцов смятаха Руслан Геремеев за истинския организатор. А последният от своя страна до 2006 г. работи за братовчед си Адам Делимханов .

Превод : Под лупа