Путин се раздели с надеждата да си върне Херсон

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2023-01-09/5774822-u-putina-polis...

Херсон стана единственият областен център, който Руската федерация успя да превземе по време на пълномащабното си нахлуване

Висшето ръководство на Руската федерация вероятно се е сбогувало с мечтите си за превземане на Херсон, който систематично беше подложен на мощни атаки . Този град стана единственият областен център, който вражеската армия успя да окупира по време на пълномащабното си нашествие.

Тази особеност беше забелязана от moscow times в статия на Bloomberg , която пише, че вместо да оборудват града и да подготвят завръщането на евакуираните местни жители, местните власти отделят средства за презаселването на 100 000 души в Русия. Съответната инструкция беше издадена от руския премиер Михаил Мишустин през декември.

Отбелязва се също, че общата цена на презаселването може да възлезе на 175 милиарда рубли от бюджета за 2023 г., чийто дефицит, според проекта на Министерството на финансите, ще бъде около 3 трилиона рубли.

Освен това жителите на Херсон, които са заминали за Русия, ще получат от властите еднократни плащания от 100 000 рубли, както и сертификати за жилище на територията на Руската федерация.

Източници съобщават, че в края на декември броят на кандидатите за такива сертификати се е увеличил до 11,4 хиляди души. В същото време приблизително 70 000 украинци са били депортирани от Херсон в Русия от началото на пълномащабната руска инвазия.

Трябва да припомним, че руската армия окупира Херсон в първите седмици на войната. Въпреки това, месец след като президентът Владимир Путин подписа закона за анексирането на четири региона на Украйна, "втората армия на света" беше принудена да избяга от областния център на левия бряг на Днепър.

По-рано Telegraph съобщи, че руската армия обстрелва в агония деокупирания Херсон , нанася удари по центъра на града и убива цивилни.

Превод : Под лупа