Пълна политическа невнятност.

Evgeni Kanev

 

Бях сигурен, че Слави ще постъпи, както Станишев и Местан на 14 юни: ще оттегли неадекватна кандидатура под угрозата да загуби нещо по-голямо. Това е същия тип мислене: понеже кандидатурата е параван за постигане на други цели и няма зад нея широка политическа и гражданска подкрепа, сменяме я докато приспим недоволството.
Втори аспект на това политическо поведение е скъсването му с реалността - типичен белег на задкулисните решения и назначения, просто защото обществените интереси не са важни.
Трети аспект е мисленето, че смяната на лицата без смяна или яснота за политиките решават проблема. Интересно, новото лице за премиер ще реализира ли спуснатите като гръм идеи за приватизация на ББР и концесиите на магистрали?
Или новият премиер ще има други политики, важно е да е лице на някакъв експертен кабинет?
Пълна политическа невнятност.
Но да допуснем, че приеме тези идеи. За ББР вече писах колко е безсмислена приватизацията.
Сега да видим дали всъщност Слави разбира какво значи концесии на магистрали в България. Знаете, че това ми е специалност, дори имам издадена книга за Публично-частно партньорство.
Паметливите помнят, че тази идея - концесия на магистрала “Тракия” - беше предложена именно от царското правителство. По принцип няма нищо лошо- частният сектор изгражда магистралата и тя се изплаща с тол такси от ползващите я. Там е работата обаче, че у нас няма достатъчно трафик, който би изплатил магистрала с изключение на отсечката София - Пловдив.
Разбира се, има много модели на концесии, които предвиждат този недостатък. В такива случаи се договаря възвращаемост на инвестицията на частния сектор.
Когато пазарът (потребителите на услугата) не може да я осигури, държавата под една или друга форма доплаща от бюджета липсващите приходи - до договорената възвращаемост.
Накратко, концесията на коя да е БГ магистрала изисква доплащане от бюджета. С други думи, за да е ефективно партьорството, то има нужда от първокласен частен партньор - голям, за да поема обема на инвестицията; прозрачен- за да има ясна отчетност на трафика; опитен - за да може да бъде оператор 20-25 години.
И също така прозрачен, стабилен и надежден партньор от публичния сектор - правителството, което няма да иска промяна или разваляне на договора като дойде на власт.
Възможно ли е това у нас?
Концесията на царя стана скандална, когато се разбра, че за частен партньор са избрани две малки неизвестни португалски фирми. На които трябваше да бъдат плащани бюджетни пари.
Какъв е шансът сега частният партньор - който се избира с обществена поръчка - да е надежден ?
Да, правилно мислите - при това състояние на държавата - концесиите на магистрали са прекрасна схема за източване на бюджета, когато няма адекватни партньори. Вместо да се краде директно от изпълнителя - строител, както сега, ще се укрива реален трафик от концесионера офшорка и доплащането от бюджета ще се дели с политиците.
Затова преди да имаме електронно правителство и надеждна съдебна система, докато не се прочистят обществените поръчки от случайни играчи или няма сигурност, че топ фирма ще бъде концесионерът - то грабежът ще продължи.
Според вас, колко време е отделил Слави да проучи “политиката” си?
 
Фейсбук